De Callicarpa[ schoonvrucht] is een middelgrote bladverliezende heester met een opgaande uitgroeiende vorm. De struik is dicht vertakt en bloeit in de zomermaanden (juni-aug) met violetkleurige tot roze bloemen in brede schermen.
Het jonge blad loopt bronspurperkleurig uit om in de volle zomer donkergroen te worden en in de herfst goudgeel te verkleuren.[ bron mijntuin.org]

Callicarpa

In de herfst krijgt de struik  violetpaarse besjes die in bosjes langs de takken zitten en van oktober tot december de Callicarpa versieren.
Deze violetkleurige bessen worden niet door vogels gegeten en blijven daarom tot diep in de winter aan de takken.
Ook in de vaas blijvend de takken lang houdbaar.De struik kan wel              tot 2,5 m hoog en breed worden Het is een winterharde struik.Kan in zeer strenge winters invriezen.
De beste plek om de struik te planten is in de  zon / halfschaduw
De bodem dient goed waterdoorlatend te zijn want een te natte bodem in de winter gaat ten koste van de besvorming.De struik houdt van wat zure grond.
Je kunt het beste een paar struiken (minimaal twee) aanplanten om door kruisbestuiving tot een betere besvorming te komen.De bessen worden dan groter.

Callicarpa

Verzorging :
De vruchten verschijnen op de nieuwgroei.
Snoeien doe je in het voorjaar als de plant nog in rust is maar als de kans op vorst voorbij is.
Om de struik jong en vitaal te houden moet je hem regelmatig dunnen. Oudere stengels kunnen tot bij de basis worden afgeknipt. Bij veel oude stengels is het aan te raden deze niet allen ineens weg te snoeien, snoei elk jaar maximum een paar oude stengels weg.
Gebroken takken worden direct weggesnoeid.

Mest met weinig stikstof om snelle slappe groei te voorkomen.

Callicarpa

 

Callicarpa