citrus Limonum toscane

citroen van eigen plant

Drie jaar geleden kochten we een citroenplant.Hij staat in een grote pot en we zetten hem in het voorjaar buiten.In de winter overwintert hij in de kas . In 2019 was ik wat te enthousiast geweest met buiten zetten. Het was immers in februari al warm, maar daarna kwamen nog nachten met nachtvorst.Het blad zag er na de vorst wat gekruld, maar is hij daarna weer helemaal uit gelopen.

Toen ik de plant kocht, stond op het kaartje dat hij doornloos was, helaas blijkt dit niet zo te zijn.Er zitten flinke doornen aan de takken. Ik heb dus of een verkeerde plant gekregen die niet matchte met het kaartje of de info op het kaartje klopte niet.Op de foto hieronder kun je de stekels goed zien zitten.

In2018 hebben we er wel bloemen in gehad, maar het zijn geen vruchten geworden.In 2019 kwamen er geen bloemen in.Nu, in 2020 zit hij vol bloemen en inmiddels ook kleine citroentjes.

juli 2019
Citroen Toscane

Overwinteren

Zodra het onder de 5 graden komt, zet ik hem in de kas tot het in het voorjaar weer warm genoeg is om naar buiten te verhuizen. In februari 2020 is er 1 citroen geel verkleurd in de kas . De andere vruchtjes zijn of eraf gevallen of klein gebleven

Onbekende soort

In 2018 kocht ik twee kleine citroenplanten in het najaar, er hingen al gele citroenen in, die we ook allemaal gebruikt hebben. In 2019 heb ik ze in de zomer op het balkon gezet. Dat was niet zo’n succes want ze kwamen stijf onder de dopluis te zitten. Behandeling met groenezeep-spiritusmengsel hielp niet en een van de twee ging dood. De andere heb ik tot het stammetje terug gesnoeid, heel rigoureus,maar die heeft het overleefd. Na verloop van tijd, liep hij weer uit. Nu[ 2020] staat hij ook op onze volkstuin, zit vol bloemen. De soortnaam van deze plant ken ik niet, er zat geen kaartje bij.

De Citrus Limon kan tegelijkertijd bloem, beginnende vruchten en volgroeide vruchten dragen.

Zoals je op de foto kunt zien, zat er nog steeds doppluis in. Ik had het er aardig uitgekregen met spiritus,maar nu[ dec 2020] hij weer in de kas staat, komt de luis ook weer tevoorschijn……….

In februari 2021 heeft hij veel blad laten vallen en staat er niet echt fleurig bij. De kas was door de zware sneeuwval ingestort en de citroenen stonden open en bloot in de kou.Toch is hij inmiddels weer mooi uit gelopen…..

juni 2021 ik had er wat bolderik omheen gezaaid. Die combinatie pakt goed uit, ik heb nog geen luis gezien en ook geen mieren.

Verzorging

De citroenplant moet op een lichte, warme, beschutte plek staan.Hij heeft best veel water nodig.Ik geef zelf om de dag water.De plant mag niet nat blijven.Zet hem op een beschutte plek in de tuin, bv tegen een muur op het zuiden.In het voorjaar zet je hem zo snel mogelijk buiten, maar houdt de weersvoorspellingen wel in de gaten. Een beetje nachtvorst kan hij dus wel hebben, is mijn ervaring.

Ik geef de plant om de twee weken extra bijvoeding van Pokon, voeding voor mediterrane planten zoals olijven en citroenen.Dit jaar hebben we beide planten in een grotere pot gezet met mediterane potgrond.

Bedreiging van luis

De citroenplant is gevoelig voor luizen, dopluis en wolluis. Ik heb er ieder jaar last van en behandel de plant dan. Hij loopt echter vol met mieren die ik verdenk dat ze de luizen weer terug brengen op de plant.De dopluis is moeilijk te bestrijden door het schild wat erom heen zit.

Is je plant niet al te groot, dan kun je hem 15-20 minuten onderdompelen in water. Hierdoor verdrinken de dopluizen en heb je in één keer de gehele plaag te pakken. Een andere manier is om een watje te doordrenken met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant)of spiritus en vervolgens alle dopluizen met de alcohol in te wrijven. Na 10-20 seconden kan je de dopluizen gemakkelijk van het blad afhalen. Werkt dit allemaal niet, pak dan de plantenspuit en meng 20ml keukenolie, 1 eetlepel afwasmiddel en 250ml water. Schudt dit goed door elkaar en voeg nog eens 2 liter water toe. Na nogmaals te schudden spuit je hiermee de dopluis elke week in tot de plaag weg is.

Leuk als je een reactie achterlaat!