Sinds het begin van onze moestuin hebben wij een compostbak. Jaarlijks halen we hem leeg en verspreiden we hem over de moestuin.

Goede compost is een heel goed groeimiddel voor planten, het houdt vocht vast als de grond droog wordt. Het verbetert daarbij de structuur en daarmee de doorwortelbaarheid van de bodem, stimuleert het bodemleven en stelt voedingsmiddelen ter beschikking aan de wortels.

Wat kun je op de composthoop gooien?

 • grasmaaisel
 • kruidachtige planten
 • groen keukenafval en eierschalen
 • koffiedroes of koffiepads
 • appelschillen, perenschillen enz,
 • stro
 • stalmest
 • gras
 • hooi
 • en verder alle tuinafval (stengels, blad, stelen, vruchten, takken, etc.)

Dit gebruik je niet:

 • Aardappelschillen/loof/knollen
 • tomatenloof
 • aspergeloof
 • geen schillen van citrusvruchten en bananen
 • alle groenafval die duidelijk besmet zijn met schimmels of ziekten

Ook onkruid kan goed gecomposteerd kan worden.Wij doen dit zelf alleen met onkruiden die nog niet bloeien.Want als de temperatuur in de compost niet hoog genoeg wordt, zullen alle onkruidzaden kiemkrachtig blijven en in het voorjaar gewoon weer opkomen.

Wij strooien zelf af en toe compostversneller als we weer een laag afval hebben.

 

 

Grondverbeteraar en bemester

Compost is tweeledig: het bevat én wat voedingsstoffen én het verbetert het humusgehalte van de grond (wat op onze kleigrond geen kwaad kan). Compost is  bedoeld als basisbemesting. Voor wortelgewassen en peulgewassen (die allebei dus weinig bemesting nodig hebben) is het voldoende voor een heel seizoen. Voor de andere gewassen (bij koolgewassen en bladgewassen zelfs zeer noodzakelijk) kun je bijmesten met welke mestsoort je wilt. Onze voorkeur ligt daarbij bij koemestkorrels en culterra maar zeker voor de meer voedingsbehoeftige groenten zoals prei, kool, andijvie, etc. gebruiken we ook wel bloedmeel en/of beendermeel.

Zelf compost maken

Zelf compost maken is niet moeilijk, maar vraagt wel wat arbeid. Het geheim van de smid is dat de composthoop regelmatig gekeerd moet worden.Keren bevorderd de vochthuishouding en doorluchting van de hoop en stimuleert daarmee de bacteriën en schimmels die voor de compostering zorgen.

Een goed werkende hoop die voor het grootste gedeelte uit vers materiaal bestaat, wordt warm van binnen, tot wel zo’n 60-70 graden Celsius. Dit is o.a. gunstig omdat hierdoor veel onkruidzaden en ziektekiemen hun kiemkracht verliezen. De temperatuur van de hoop daalt na enige tijd, en dan kunnen er ook meer wormen en andere bodeminsecten tot de hoop doordringen. Deze leveren ook hun bijdrage aan de omzetting van het materiaal.

Een composthoop kan rechtstreeks op de aarde opgebouwd worden. Op deze wijze kunnen bodeminsecten gemakkelijk in de hoop doordringen en er hun werk doen. Leg eventueel wat grof materiaal op de bodem (maisstengels, koolstronken) voor wat extra drainage.
Vaak wordt aanbevolen om een composthoop in één keer op te bouwen, om dan geen nieuw materiaal meer toe te voegen tot de hoop gecomposteerd is. In de praktijk is dat lastig omdat je tijdens het groeiseizoen steeds nieuw plantafval krijgt. Je kunt daarom ook met twee hopen werken. In één hoop voeg je steeds nieuw materiaal toe, tot je een grote hoop half gecomposteerd materiaal heb. Dan breng je hem over naar een andere plek, en laat hem daar verder composteren zonder er nog iets aan toe te voegen. Op de plek van de eerste hoop begin je weer opnieuw.

Wij werken niet met een hoop, maar met een bak. Wij hebben de eerste jaren 1 bak gehad, maar dit jaar voor het eerst twee.We kunnen de eerste bak met afval van afgelopen jaar wat langer laten rusten om te composteren.De tweede bak gebruiken we nu om het afval van dit seizoen in te gooien. In de volle bak heb ik nu twee pompoenplanten gezet, die al fantastisch groeien[ mei 2019]

de eerste bak in 2014

Leuk als je een reactie achterlaat!