De cosmea (Cosmos bipinnatus) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Je kunt de bloemen goed gebruiken als snijbloem. De kleuren zijn overwegend rood, diep roze, vermiljoen en wit.

Van de cosmea zijn er meerdere cultivars. De cultivars kunnen 60–90 centimeter hoog worden. Ze bloeien van juli tot oktober. Ze verlangen een zonnige plaats en een goed drainerende grond.

De planten hebben zeer fijn, decoratief blad. Door regelmatig bloemen af te snijden voor in een boeket, blijven ze lang doorbloeien. De bloemen zelf zijn teer en prachtig om te zien en hebben meestal tinten van roze en wit, hoewel er ook gele, oranje en rode variëteiten zijn. Een enkele plant kan snel een lege plek in de border opvullen en zal wekenlang bloeien. Bovendien heeft cosmea weinig last van ziektes en plagen

cosmea
cosmea
Cosmos bipinnatus picotee

Dit is een wat compact soort, tot max 80 cm hoog

Zaaien

Om vroege bloeiers te hebben, kunnen ze al in februari in de kas gezaaid worden bij een temperatuur van circa 16°C, waarna ze in mei buiten uitgeplant kunnen worden.

In de afgelopen paar jaar heb ik ook ontdekt dat de planten zich zelf ook goed uitzaaien.Wel blijven ze dan een stuk kleiner.

zaailing van cosmea

In de biologische tuin

Zet groepjes cosmea naast de groente- en fruitplanten om bestuivers te lokken. Vooral enkelbloemige soorten zijn aantrekkelijk voor insecten

Je kunt ze zelfs als een levende, bloeiende afscheiding voor je groentetuin gebruiken. Plant ze tussen twee borders op een rij waardoor je een doorzichtige haag vol kleur en vorm krijgt.

Leuk als je een reactie achterlaat!