Curcurbita pepo, beter bekend onder de naam courgette, is een echte must have voor iedere moestuinder. De plant is makkelijk zelf te kweken en de oogst is altijd succesvol.

Courgette zaaien

biologische zaden: courgette

Courgettezaadjes kiemen makkelijker als je ze eerst een uurtje in een beetje water laat voor weken. In de maanden mei en juni kun je courgette zaaien op een zonnige plaats in de volle grond op 2 cm diepte. Courgetteplanten worden erg groot, houd daarom een zaai afstand van minimaal 75 à 100 cm in omtrek per zaadje. Wanneer je al eerder wilt starten kun je courgettes ook voor zaaien in potten vanaf half april. Rond half mei is de kans op vorst geweken en kun je de courgettes uitplanten in de volle grond. Eerder uitplanten kan ook,maar houdt dan de weersverwachtingen in de gaten en dek de plant af als er nog nachtvorst verwacht wordt. Zelf zaai ik altijd voor omdat mijn ervaring is, dat slakken anders de zaailingen opeten.

Courgette zaailing

Plaats

Courgetteplanten stellen niet veel eisen aan de grond en groeien op vrijwel iedere bodem.Wij zetten de planten meestal in compost. Het liefst heeft de courgette wel een zonnige plaats. Door de grote bladeren kunnen courgetteplanten bij warm weer erg veel water verdampen. Geef de plant dan iedere avond water aan de voet van de plant.

Door voldoende water te geven bij droogte schijn je ook meeldauw te kunnen voorkomen. In een natte nazomer krijg je daar vaak wel last van, maar zelfs dan kun je nog wel vruchten plukken. Wij halen het aangetaste blad zoveel mogelijk weg en dan houdt ze het nog best een paar weken vol.

Bloemen

Staat de plant in de volle grond, dan zul je zien dat hij vrij snel gaan bloeien. De prachtige gele bloemen zijn eetbaar. Ik heb ook wel eens gelezen dat je ze kan frituren maar dat hebben wij nog nooit gedaan.Ook niet gegeten trouwens☺

Niet elke bloem krijgt een vrucht want je hebt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Je ziet heel snel wat wat is want de mannelijke bloemen hebben alleen een steel en bij de vrouwelijke bloemen zie je de verdikking waar de vrucht zit.

Courgette oogsten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1060740-1-1024x768.jpg

Rond juli begint de plant vruchten te geven en kun je de eerste courgettes gaan plukken. Door elke dag even te kijken en regelmatig te oogsten worden de courgettes niet te groot. Ook blijft de plant zo nieuwe vruchten aanmaken.

Oogst ze als ze nog klein zijn, zo’n 15 cm, dan zijn ze het lekkerst. Kleine courgettes zijn zelfs lekker om als rauwkost te eten.Als je er 1 over het hoofd ziet, die bijvoorbeeld verstopt onder een blad ligt, dan is die soms in een week al flink uit de kluiten gewassen.Geen nood, die is kun je goed gebruiken om courgette soep te maken, zoals bv de courgette-doperwtjes soep.

Koken met courgette

Zelf maakte ik ook al eens courgette-doperwtensoep, erg lekker! Ook lekker is bv courgette pasta, met de spiraalsnijder snijd je de courgette in slierten en met de pastasaus van jouw keuze maak je er een supergezonde, caloriearme pasta van.Wat ook een lekker gerecht was wat ik afgelopen zomer probeerde van courgettelasagna met makreel

koken uit eigen tuin:courgettepasta

Eet ze vooral vers,dat is het lekkerste, maar je kunt ze op een koele plaats wel een paar dagen bewaren. Bewaar courgettes echter niet in de koelkast, dat is net te koud. Afgelopen zomer had ik van twee planten enorm veel oogst.Ik had ze toen in blokjes gesneden en ingevroren.Je kunt er ook pastasaus van maken in combinatie met paprika en tomaat en die invriezen.

courgette

Ik las vorig jaar nog wel een handige tip, die ik in 2019 heb toegepast.Namelijk om zo rond half juni nogmaals te zaaien om in de nazomer nog verse courgettes te oogsten.De oude planten hebben dan vaak meeldauw gekregen en raken uitgeput. Je kunt dan blijven oogsten tot de eerste vorst (of nog iets langer als je je planten tegen de vorst beschermt). Dit was echt een goed idee! Ik merkte wel dat de oogst niet meer in van die hoeveelheden ging als in de zomer, maar toch oogstte ik wel 2 courgettes per week tot in november.

Leuk als je een reactie achterlaat!