Cress groenten zijn net ontkiemde plantjes. Je kunt ze heel vroeg oosten. Doordat de plantjes nog zo klein zijn, zijn het complete smaakbommetjes. Bij bijvoorbeeld taugé of alfalfa gaat het om het ontkiemde zaadje. Bij cress groenten gaat het om het plantje dat uit het zaadje groeit. Tuinkers en waterkers zijn waarschijnlijk het meest bekende voorbeelden van een cress en kun je gewoon in de supermarkt krijgen. Het beste kun je ze in de koelkast bewaren zodat de groei afgeremd wordt. Uiteindelijk kunnen ze tot volwaardige planten uitgroeien.

Cressen kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld op de boterham in combinatie met kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels of als garnering.

Cressen behoren tot de groenten. Ze bevatten relatief veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Ze bevatten relatief meer voedingsstoffen dan de volwassen plant. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.  [ bron voedingscentrum .nl]

Tuinkers

Ik zaaide afgelopen week tuinkers.Gewoon in de keuken in een potje. Binnen no time ontkiemde de zaadjes .

Zoals je op de foto’s wel kunt zien, had ik gezaaid bovenop potgrond.Dat was het enige wat ik in huis had.De aarde groeit echter met de zaadjes mee omhoog. Het lukte gelukkig wel om takjes zonder aarde af te knippen om op mijn broodje te doen

Broccolikers en mosterdkers

De zakjes zaad kreeg ik op mijn verjaardag van de kleindochters.Ik had het in het voorjaar samen met hen willen zaaien,maar gezien de huidige tijd, doe ik het alleen en thuis ipv op onze tuin.Dit keer heb ik de zaden op een laagje watten gezaaid.Dat deed ik vroeger met de kinderen toen die klein waren, ook en gaat heel goed. Maak de watten in een schaaltje of op een schoteltje nat met de plantenspuit en leg de zaadjes daarop. Blijf de dagen erna de watten nat maken en na een paar dagen kun je oogsten.