Vandaag was op ons volkstuincomplex een einde -seizoensbbq georganiseerd. We hadden dat beter niet zo kunnen benoemen want de weergoden stortten werkelijk een gigantische plensbui op ons complex neer, er was een grote tent, maar op een gegeven moment begon die toch flink te lekken en vormden de plassen zich ook in de tent. Maar al die nattigheid mocht de pret niet drukken en deed het eten niet minder smaken.Iemand vroeg mij tijdens de bbq of onze tuin al herfstklaar is, ik vroeg haar wat ze daar dan onder verstaat.Voor haar betekent dat eigenlijk dat er niets meer staat, de grond gespit is en de hele winter zo blijft liggen. Ze doen dan ook niets meer tot het voorjaar. Onze tuin is  volgens die redenatie niet herfstklaar, nee er staat nog genoeg te oogsten in en daarnaast is er ook nu, maar straks in  de winter ook nog genoeg te zien, te doen en te genieten. Vorige winter zijn we er ook veel geweest, zeker Ben, die toen volop bezig was met het aanleggen van de nieuwe tuin. Maar ook ik vind het heerlijk  bij koud weer even lekker buiten bezig te zijn.Doordat ons complex in een soort kom ligt tussen de geluidswal van snelwegen, hoge flats en hoge bomen, is het bij een winterzonnetje snel heerlijk, afgelopen winter kan ik mij herinneren wel eens een foto gemaakt te hebben waarop de thermometer 23 graden aangaf in december. Dus zelfs dan kunnen wij genieten van een bak koffie of kopje erwtensoep op een beschut plekje op onze tuin. Wij hangen altijd vetbolletjes op en zetten schalen met vogelzaad neer, waarvan we dan genieten om alle vogels  af en aan te zien vliegen.We proberen een beetje bij te houden welke vogels we allemaal zien in de tuin: veel roodborstjes, koolmeesjes en pimpelmeesjes. Maar ook gespot: kuifmezen, staartmezen, winterkoninkjes, appelvink,puttertjes,mus,merel, groene specht, roodbonte specht, boomklevers, tjif tjaf.Daarnaast ook veel, wat door ons minder gewaardeerde, vogels vanwege hun brutaliteit: parkieten, eksters, kouwen, duiven.Ons voornemen is te gaan proberen de vogels ook op de foto te krijgen.

Wat we nu wel doen en wat je misschien herfstklaar maken kan noemen, is opruimen en dingen mee terug naar huis te nemen of in de schuur te zetten. Zo is er weer een muis in onze keukenschuur actief, en heb ik vandaag alle zaden die lagen te drogen meer genomen naar huis, tenminste wat er nog van over was, want de zonnebloempitten zijn inmiddels alweer verdwenen. De tuinkleding die ik altijd heb liggen, gaat mee naar huis terug of in een afgesloten box  voordat de muizen daar een nest in gaan bouwen. Vorige winter hadden we laarzen laten staan en de dag daarna zat mijn laars vol met rommel en dacht ik dat het een geintje van Ben was, maar het bleek een nest in wording te zijn van een muis.Laarzen, tuinschoenen etc moeten dus ondersteboven opgeborgen worden.Keukenspullen die we nu niet meer gaan gebruiken gaan ook in een afgesloten box in de kast,of terug naar huis, het idee dat er een muis over mijn koffiebekertjes kan lopen, vind ik niet aantrekkelijk.De BBQ staat schoon in de schuur. De zandbak hebben we onder het afdak gezet, zodat het zand droog blijft en onze kleindochter er in kan blijven spelen bij mooi weer. De kas is opgeruimd, er staat nog 1 paprikaplant, aubergine en peperplant in die nog met vruchten volhangen. Vorige week heb ik aardbeienstekken in de kas geplant in de hoop dat ik er in de winter misschien wat aardbeien aan krijg☺ De meeste potten zijn geleegd en opgeborgen.Maar de potten met geraniums bloeien nog steeds en mogen blijven staan tot ze door de eerste nachtvorst de geest zullen geven.Verder hebben we alle eenjarige bloemen gerooid, wat planten verpoot,maar in de moestuin staan nog verschillende groentes: winterpeen, pastinaak, knolselderij, spruiten, boerenkool, witte kool, bloemkool,rode kool, spitskool en winterandijvie. De kroten en bospeentjes moeten er eigenlijk echt uit nu, maar dit weekend zal het daar ws niet van komen door de nattigheid.In de bloementuin staan  nog genoeg bloemen enthousiast te bloeien, dus die hoeven er nog niet uit. Gisteren heb ik de gedroogde rozemarijn naaldjes van de takjes afgeritst en in potjes gedaan:

rozemarijn

Volgende week moet ik aan mijn andere arm geopereerd worden en zit het tuinwerk er voor mij voorlopig op.Dan ga ik de tijd benutten om een aantal dingen te gaan uitpluizen op internet, zoals bv over permacultuur,over bemesten,verhoogde bakken, kweken in de kas…. Dan natuurlijk een nieuw tuinplan maken, evalueren wat dit jaar goed is gegaan, wat anders kan, welke rassen zijn bevallen en welke niet. In volgende blogs zal ik daarop terugkomenDag zomer 2017

 

 

2 Replies to “dag zomer !”

  1. Weer, heerlijk om te lezen. In gedachten zit ik in jullie tuin en hoor de vogeltjes. Zie de muis tussen de planten weg schieten.
    😉
    Sterkte de aankomende weken, dat deze OK nog beter mag verlopen.

Leuk als je een reactie achterlaat!