Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het geslacht omvat een tiental soorten, die wild voorkomen in Mexico.

De oorspronkelijke dahlia’s zijn kale, opgaande, overblijvende kruiden met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren zijn zeer verschillend van soort tot soort. Oorspronkelijk kweekte men deze knollen voor te eten , tot men vergat knollen uit de grond te rooien en deze begon te bloeien . De knollen werden sierplanten.

De gekweekte dahlia’s zoals wij die kennen zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden. De dahlia’s werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Er bestaan wel 20.000 variëteiten.[ bron Wikipedia]

Verzorging

De dahlia is een dankbare plant. Als je de uitgebloeide bloemen verwijderd blijft hij tot ver in de herfst door bloeien. De dahlia houdt van een goed doorlatende bodem, maar mag niet te droog staan.  Ze willen een plek met voldoende licht, zelfs de hele dag zon is geen bezwaar voor deze plant. Als ze teveel in de schaduw staan wordt de plant te hoog en slap en zullen weinig bloemen geven.

Ze hebben voldoende water nodig, bij warm weer moet je ze echt niet vergeten water te geven.Bemesten kan tijdens de groeiperiode met een organische mest stof

De dahlia is niet winterhard, de knol moet  voor de vorst kan beginnen uitgegraven worden en vorstvrij bewaard worden.

In het voorjaar kun je de knol 2-3 weken voor de kans op nachtvorst is verdwenen, uitpoten. Ze zullen dan net boven de grond komen als de kans op nachtvorst geweken is. Als je een kas hebt of een koude bak, kun je hem daar ook in voor trekken. Dan kun je hem als flinke plant half mei buiten zetten en zul je eerder bloemen hebben.

Vanwege de slakken vraat plant ik ze vanaf 2021 eerst in een pot. Pas als de plant wat groter is, ga ik ze in de volle grond zetten of ik laat ze in pot staan.

Soorten

 

dahlia
Creme de Cassis

Dahlia le Baron, nog geen foto

Lees meer over de dahlia’s op mijn blog[ klik]

Vermeerderen

Vermeerderen kan door het nemen van stekken of door het planten van kleine knollen die van de moederknol afbreken.Hieronder de plant die opkomt vanuit de stek van de knol