Onze appelbomen zijn nu ongeveer 3 jaar oud.Ook hebben we 3 wat oudere bomen die we hadden overgenomen toen een tuinbuurman stopte met tuinieren.Deze laatste 3 hebben we op advies van een andere tuinbuurman, een hovenier drastisch terug gesnoeid.Ze zijn gesnoeid toen we ze verplaatst hebben naar onze tuin.Het eerste jaar waren het echt zielige misvormde bomen.Op de foto hieronder zie je ze staan.Dit was herfst 2016 .We hadden de tuin net toegewezen gekregen.

Afgelopen zomer begon het weer een beetje op boom te lijken.Nu komen we op het punt waarop wij ons afvragen: En nu? Wat snoeien we wel en wat niet om er een mooie boom van te maken? Gelukkig is daar internet waar je alles op kunt zoeken.Wij hebben een paar bomen gekocht bij fruitbomen.net, een mooi bedrijf met allerlei fruitbomen, struiken en planten. Op hun website  fruitbomen.net vond ik dit:

 • Waarmee moet ik rekening houden met het snoeien?

  Het snoeien houdt de boom vitaal, zorgt voor een langere levensduur en zorgt er voor dat de boom meer vrucht draagt. Snoeien is dus erg belangrijk. Appelbomen snoei je het beste  na de bladval. De beste weersomstandigheden bij het snoeien van de boom zijn droog en zacht weer. Regen en/of vorst kunnen leiden tot ziektes en het niet kunnen herstellen van het wondweefsel.Deze week is het er dus eigenlijk ideaal weer voor!

  Het snoeien van de appelboom in stappen

  Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht.

 • Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de appels.
 • Haal vervolgens takken weg die elkaar kruisen of langs elkaar schuren. Snoei de kroon open, want de hele boom heeft licht en lucht nodig
 • Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kunt u vastmaken vóór je snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kun je de touwen verwijderen en zul je zien dat de takken horizontaal gebogen blijven
 • Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken. Als je d.m.v. Het elastiek/touw de takken horizontaal heeft omgebogen, kun je precies zien welke takken het zonlicht zullen vangen van andere takken. Deze kunt u geheel wegsnoeien
 • Kort de uitgebogen takken in als je vindt dat de boom te breed wordt; anderhalve meter wordt gezien als een mooie lengte voor een gesteltak.
 • Afgedragen (oud) vruchthout hangt vaak naar beneden en dit kan je wegknippen tot op 6 knoppen van de tak. Snoei nooit te veel tegelijk weg!
Verzorging:

We hopen dat we volgend seizoen een mooie oogst krijgen als we de bomen goed gesnoeid hebben.We hebben alle bomen deze week extra verwend door rond de stam compost te strooien, vorige week hadden we al wat kalk gestrooid. In het voorjaar zijn er voedingsstoffen nodig voor scheutgroei en vruchtzetting. Dan zullen we nog wat kalk en later wat koemest geven.

Hieronder foto’s van de goudrenet en de James Grieve appels in onze bomen.

appelJames Grieve appel

 

One Reply to “De appelbomen snoeien”

Leuk als je een reactie achterlaat!