Makkelijke moestuin

De makkelijke moestuin gaat met name over het kweken in bakken van 1.20 bij 1.20 met een speciale MM mix. Op de aarde komt een raster wat vakken maakt van 30 bij 30 cm. In ieder vak kun je een andere groente of kruid kweken

Die mix is opgebouwd uit 3 gelijke delen:

 

De mix is kant en klaar te koop, maar is ook zelf te maken. Als het goed is blijft het jaren goed en moet je alleen aanvullen met compost. Meer informatie op de website van de makkelijke moestuin.Deze manier van tuinieren is eigenlijk heel simpel en sluit wel aan bij de polycultuur

Back to Eden

In de documentaire Back to Eden zien we hoe Paul Gautschi na jaren van zwoegen in verwoeste grond als gevolge van de door de mens veroorzaakte teeltsystemen een oplossing vind voor enkele van de belangrijke problemen waar de landbouw vandaag mee verkeert, namelijk bodempreparatie, bevruchting, irrigatie, onkruidbestrijding, ongediertebestrijding, gewaswisseling en PH kwesties.

Geen enkele van deze kwesties bestaan in Paul’s tuinen en boomgaarden. “Back to Eden” nodigt u uit voor een wandeling met Paul waar hij u duurzame organische teelmethoden aanleert. De teeltmethoden kunnen worden toegepast in verschillende klimaten rond de wereld.

Paul Gautschi is al meer dan 55 jaar tuinder en is lokaal bekend als een meesterlijke boomkweker. In 1979 verhuisde Paul en zijn familie naar de staat Washington. Als een vader voor 7 kinderen en heeft hij altijd voedsel gekweekt voor zijn familie en vrienden (nooit om te verkopen). Paul heeft rondleidingen op zijn boomgaarden en tuinen gegeven aan internationale groepen van 1 tot 450 mensen, welke tevens van de vruchten van zijn arbeid genoten.

Hij ontdekte dat de beste manier van tuinieren was om de grond te mulchen met houtsnippers. Een mulchlaag is erg belangrijk en allerlei bodem organismen, zoals wormen, pissebedden, bacteriën en goede bodemschimmels. Door de bodem organismen wordt een humus gemaakt en wordt de bodemstructuur gezonder. Een gezonde bodemstructuur die uit humus bestaat is een perfecte voeding voor je groenten en fruit.

Het gebruik van houtsnippers in je moestuin maakt het tuinieren echt eenvoudig:

  1. Houtsnippers in de tuin zorgen ervoor dat de bodem tussen je planten minder snel uitdroogt én ze houden op een milieuvriendelijke manier onkruid uit de tuin.
  2. Houtsnippers in de tuin zien er mooi en natuurlijk uit. Houtsnippers tussen je groenten en fruit zorgen ervoor dat je grond minder snel uitdroogt en dat is super belangrijk voor je planten.
  3. Houtsnipper stopt de groei van onkruid. Met houtsnippers in je moestuin hoef je dus niet (of veel minder) onkruid te wieden. Als je toch wat onkruid tegen komt, trek je het onkruid er gemakkelijk weer uit.

Leuk als je een reactie achterlaat!