Volkstuin van Bemar

Dianthus Deltoides

Deze anjer soort wordt ook wel steenanjer genoemd, dit vanwege zijn standplaats. Een rotstuin, hangend over een muurtje of zelfs in een tuinmuurtje zijn de ideale standplaatsen van deze rijkbloeiende anjersoort. In tegenstelling tot de andere anjersoorten staat deze liever iets zuurder dan kalkrijk. Het enige waar hij echt een hekel aan heeft is nattigheid, want dan is wegrotten het resultaat.

Wikipedia:

De steenanjer ook wel Vechtdalanjer of Zwolse anjer (Dianthus deltoides) is een vrij kort levende vaste plant, die behoort tot de anjerfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. De plant komt van nature voor in Eurazië.

De steenanjer wordt ook gebruikt in siertuinen en is vandaaruit ook wel verwilderd. Voor de siertuin zijn verscheidene cultivars beschikbaar. Deze soort wordt soms foutief heideanjer genoemd.

De plant wordt 20-45 cm hoog en heeft een kort stekelharige stengel. De blauwgroene bladeren zijn 1-2,5 cm lang en 1-1,5 mm breed.

De steenanjer bloeit van juni tot de herfst met rode, langgesteelde, 1-2 cm grote bloemen, die een donker gekleurde ring en lichter gekleurde vlekjes hebben. De bloemen staan alleen of in een wijd vertakt bijscherm. De vrucht is een eenhokkige doosvrucht.

De plant komt voor op droge, matig voedselarme zandgrond in laag grasland en is vrij algemeen in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht en Dinkel. De in de grensstreek van Westerwolde en op enkele plaatsen in de binnenduinen voorkomende planten zijn vermoedelijk verwilderde planten.

%d bloggers liken dit: