Volkstuin van Bemar

Dille

Dille

Dille, Anethum graveolens, is een fris eenjarig kruid dat met zijn gele bloemschermen prachtig staat in iedere kruidentuin. De blaadjes zijn naaldachtig.Vanaf april kun je dille gemakkelijk zelf kweken in de volle grond of in potten en bakken.

dille

Zaaien

Dille laat zich niet graag verplanten en kun je daarom het beste direct in de volle grond of in potten en bakken zaaien. Het kruid zaai je op een plek in de zon of halfschaduw in de maanden april en mei. Kies voor het zaaien bij voorkeur voor een beschutte plek en zaai de zaden op 0,5 cm diepte. Voor het zaaien in rijen houd je een plantafstand van 10 cm en een rijafstand van 40 cm aan. Na 2 tot 4 weken ontkiemen de zaden.

Uitdunnen

In de volle grond kan dille wel een hoogte vormen van 1 meter. Het is daarom belangrijk de planten voldoende ruimte te geven en uit te dunnen als deze te dicht op elkaar groeien. Wanneer je zeer grote planten wilt kweken houd je een ruimte van 20 cm aan. In potten en bakken blijft het kruid vaak kleiner en is uitdunnen niet nodig.

Bodem en bemesting

Dille stelt zeer weinig eisen aan de bodem en groeit op vrijwel iedere grond, zolang deze maar goed waterdoorlatend is. Het kruid geeft zelfs een voorkeur voor wat armere gronden.

Verzorging dille

Naast het wieden van onkruid rondom de planten vraagt dille niet om veel verzorging. Wel houdt de kruidenplant van een vochtige grond. Geef daarom vooral tijdens droge perioden regelmatig water aan de voet van de plant. Zorg er echter voor dat het kruid ook weer niet te nat staat.

Dille oogsten

Dille kun je vrijwel de gehele zomer oogsten. De stengels van de plant kun je meestal al 8 weken na het zaaien knippen voor gebruik in de keuken. Zodra dille net begint te bloeien bevatten de bladeren het meeste aroma en is het kruid zelfs nog lekkerder. Voor het oogsten knip of snijd je de stengels met schoon en scherp gereedschap af op zo’n 5 tot 10 cm boven de grond.

Dille bewaren

De geur en smaak van dille is het lekkerste wanneer je het kruid vers gebruikt. Toch kun je dille ook prima enkele dagen bewaren in de koelkast. Daarnaast kun je dille ook drogen of invriezen.

bron: Pokon

De bloem van dille lijkt een beetje op die van fluitekruid. Het is familie van de kruiden venkel en kervel. De dille zoals wij in Nederland als kruiden gebruiken zijn fijngesneden dunne blaadjes. Het kruid is voornamelijk populair in Scandinavische en Baltische gerechten. Ook in Duitse gerechten wordt het veel gebruikt. Dille mag niet gekookt worden want dan verliest het zijn smaak. Daarom wordt het als garnering op gerechten aangebracht. Ook in combinatie met andere kruiden kan het zijn smaak verliezen, doe dit dus zo min mogelijk. In Iran wordt het wel gebruikt in combinatie met munt. Dille is erg populair bij visgerechten. Dillezaadjes kunnen ook gebruikt worden, alleen op een heel andere manier dan de blaadjes. Zo is dillethee erg lekker en slaapverwekkend.

Eettips dille

Dille is lekker in een yoghurtdressing. Geraspte komkommer of klein gesneden venkel kunnen prima in combinatie met dille. Dille is een lekker kruid om tussen een boterham met kaas en tomaat of komkommer te doen. Dille past prima in een salade van gekookte eieren. Yoghurt en dille passen prima bij aardappels en boontjes.

Een takje dille bij de zalm geeft de vis ook net wat extra’s.

%d bloggers liken dit: