Druiven kun je zowel in de winter als in de zomer snoeien.Wat is het verschil?

druiven snoeien

Zomersnoei van je druif

Vind je de druivenplant niet alleen mooi om te zien, maar wil je ook mooie druiventrossen? Pas dan de zomersnoei voor je druif toe!
Hoe snoei je de druiven dan het beste?

In het voorjaar beginnen de eerste druiventrossen zich te vormen aan de druivenplant.

Elke vruchttak die een trosje druiven laat groeien, zal gesnoeid moeten worden. Dit kan je het beste doen door, na twee bladeren na het trosje, de vruchttak te snoeien. De bladeren die behouden blijven, gaan zorgen voor de opvang van het zonlicht en zullen het omzetten in voeding. Op deze manier zal de druiventros zo optimaal mogelijk groeien. De voeding gaat dan niet naar het doorgroeien van de scheut.

Indien er op één scheut (vruchttak) meerdere druiventrossen gevormd zijn, zorg dan dat er slechts één trosje overblijft namelijk het trosje die zich het dichtst op de moederstam bevindt.

Ranken waarop geen tros aanwezig is, kun je op 40 cm terug snoeien. Uit de okselscheuten van de 2 bovenste bladeren ontstaan nieuwe scheuten die je steeds op 1 blad snoeit, het zgn dieven. Alleen de verlenging van de jonge nog te vormen gesteltak wordt met rust gelaten.

bron:Druiven snoeien

Wintersnoei van je druif

Is je druif niet zo mooi meer en wil je hem flink terug snoeien, dan doe je dat tussen eind november en begin februari. De sapstroom van de plant ligt dan stil. Wintersnoei is vooral nodig om de plant een vorm te geven (vormsnoei), maar ook om een goede oogst aan vruchten te krijgen (vruchthoutsnoei). Te oude en slecht geplaatste takken snijdt je weg tot op een stomp. Zieke of dode takken snijdt je weg zodat deze geen bron kunnen vormen van latere ziekten. Wanneer je op een stomp snijdt, kunnen er echter via minuscule en in rust zijnde ogen of « slapende ogen » nieuwe ranken of takken ontstaan, wat verjonging van de druivelaar teweeg brengt! Wanneer de druivelaar goed gesnoeid is zijn de gesteltakken met de kleine zijtakjes duidelijk zichtbaar 


Elke zijscheut op de gesteltak wordt ingesnoeid op 2 à 4 ogen.
Afhankelijk van de soort (Boskoop Glory: 2- en Witte Van der Laan: 4 ogen). Uit deze ogen ontstaan in de loop van het groeiseizoen nieuwe ranken waarop eventueel trossen komen.

Sapstroom

De sapstroom van de druivenplant komt op gang na de winter, die sapstroom zorgt ervoor dat je druivenplant in het voorjaar flink zal gaan uitlopen.
Deze sapstroom kan erg krachtig zijn en is als het ware ‘de levensstroom’ van je druivenplant. Je ziet hier aan de buitenkant in eerste instantie nog niets van.

Als je je druif gaat snoeien in het voorjaar, kan je druivenplant wonden krijgen. Dit houdt in dat je op een snoeiwond van je druif een wond krijgt waar de sapstroom er uit stroomt. Dit is vergelijkbaar met een mens die een wond heeft waar bloed uitstroomt. De sapstroom van een druivenplant kan zo krachtig zijn dat de sapstroom letterlijk uit de snoeiwond blijft druppen. Je druivenplant kan hier dood aan gaan!

Witte van der Laan
druif Witte van der Laan

Met het snoeihout kun je weer stekken maken van de druif, lees hier meer over het stekken.

Leuk als je een reactie achterlaat!