
Afgelopen zomer vroeg een mevrouw van een paar tuinen verderop of ze een stek van onze roze druif kon krijgen.Zij komt uit Afghanistan en vertelde dat ze daar in hun tuin ook zo’n roze druif hadden.Nou wist ik eigenlijk helemaal niet dat je een druif makkelijk kon stekken, maar volgens haar kon dat. Ik beloofde het op te zoeken en het te proberen. Het gaat om de druif: Vitis Vanessa.Er hingen veel trossen in afgelopen zomer en de druiven waren echt heerlijk, zoet en sappig! We hadden de druif in 2017 gezet, het was al wel een wat oudere plant toen we hem kochten.Hij sloeg goed aan en door de mooie warme zomer van 2018 hadden we een goede oogst.

Inderdaad vond ik informatie over het stekken van druiven op internet. Lang leve Google!
Wanneer kun je druiven stekken?
Een logische tijd om druivenplanten te stekken is na de wintersnoei. Zo tussen december en februari. Dan is de druivenstruik in zijn rustperiode. De maanden tussen de winter en de start van de zomer geven de stek precies lang genoeg de tijd om uit te groeien tot een volwaardige struikje. Deze kun je dan in de zomer een mooie plek geven in je tuin.
Welk gedeelte van de druivenstruik stek je?
Druif stekken kun je het beste een 1 jarige scheut nemen die een druiventros heeft gedragen. Het beste is dat de scheut goed verhout is, mooie knoppen heeft gehad en mooie druiven heeft gedragen. Hieraan kan je zien dat het een sterke scheut is, waarop jij vervolgens een druivenplant kan kweken. Uiteraard is het slim meerdere druiven stekken te gebruiken. De sterkste kun je altijd bewaren.
Het snoeien begint als alle bladeren van de druif zijn gevallen, maar wel voor de vorst. Zorg er dan ook voor dat de druiven stekken niet bevroren zijn.
Horizontale Druivenstek
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo’n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken. Het mooiste zou zijn in een kweekkasje, zodat de druiven stekken mooie warm blijven. Als je dit niet hebt, span dan plastic over de druiven stekken, zodat je hetzelfde effect verkrijgt.Het beste kun je de stek dan in de huiskamer zetten, waar het zo’n 20 graden blijft.
Druk de druiven stekken horizontaal in de potgrond, tot hij zich tot de helft in de grond bevind. Uiteraard moet je er voor zorgen dat de knop naar boven steekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond. Zorg er voor dat het niet te droog word. Te nat is ook niet goed, omdat hierin schimmels kunnen ontstaan. Regelmatig een klein beetje water geven is dan ook afdoende.
Door de warmte onder het plastic zal de knop snel uitlopen. Ook de wortelvorming komt hierna snel opgang. De knop (ook wel het oog van de plant genoemd) zal binnen een of twee dagen zwellen en een kleine scheut vormen. Ook gaat de scheut worteltjes aanmaken. Dat heeft meer tijd nodig; een paar weken. Rond april kan je de druiven stekken overpoten naar een grotere bak, dit in verband met de wortelvorming die nu goed op gang komt. Een te kleine bak kan de groei belemmeren.
De stek zal langzaam maar zeker uitgroeien tot een heuse mini-druivenplant. Wacht tot het begin van de zomer met het buiten plaatsen van je druivenstek. Een druivenstruik houdt namelijk van een warme omgeving. ’s Winters en in het voorjaar is het buiten nog te koud voor de jonge druivenstruik. Houdt hem daarom binnenshuis bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Aan het einde van de lente, zijn de avonden minder koud en kan de druivenstruik buiten geplaatst worden. Heb je een kas in de tuin, dan kan dat al eerder. Uiteindelijk kun je de jonge druif in volle grond planten. Doe dat bij voorkeur niet voor 1 juni
Na het snoeien
Vorige week zijn wij bezig geweest met snoeien van de fruitbomen, olijfbomen, de laurier en de roze druif.In het raamkozijn in de slaapkamer staan nu potten met stekken van de olijfboom, de laurier en de druif.Ik ben erg benieuwd of er iets zal aanslaan en tot een nieuwe plant zal ontwikkelen.Wordt vervolgd!
Zomer 2020 het vervolg:
De stek is goed aangeslagen en staat voor het tweede jaar.Hij is flink de lucht in gegaan, zo’n 2- 3 meter hoog. Aan het eind van de zomer heb ik hem aan de Afghaanse buurvrouw gegeven omdat haar stek, die ik gegeven had met het snoeien, niet aangeslagen was.

Bedankt voor de tips.Ik ga het ook eens proberen
Ik steek elk jaar wat stukken na het snoeien in een pot, waar een plant in gestaan heeft. Laat de pot gewoon buiten staan, en zie na de winter vrij snel welke er aangeslagen zijn! Die plant ik dan apart in een pot!!.Doe ik ook met vijgen en kiwi’s!!
Niet alles gaat aan, maar wel veel!!
Dank je wel voor de tip! Vijg heb ik ook al vaak gestekt, ik deed het gewoon in de volle grond.
Kiwi heb ik nog niet geprobeerd en ga het zeker eens proberen
Goed advies, bedankt, ook voor de tip van Thea.
Ik heb een gesnoeide tak van de druif in water gezet en hij heeft wortels 1cm en blaadjes gekregen, wanneer kan ik die poten? En liefst in juni of kan al na 15 mei, de tak staat nu in een warme serrekamer
Ik zou hem nu al poten en dan naar buiten doen. Het zal nu niet meer vriezen. Met al die regen zal hij mijns inziens goed aan kunnen slaan.Maar ik ben natuurlijk ook maar een hobby tuinder hè….Bedankt voor je bezoek en je vraag! Succes met het opkweken!