In onze tuin hebben wij meerdere druivensoorten staan.Ze groeien tegen een pergola of langs een horizontale leggers

Hieronder de druivensoorten die wij hebben:

  • vitis Frankenthaler ( blauwe druif)

Deze eind augustus (dus vroeg) rijpende druif stamt oorspronkelijk uit Italie en Zuid-Tirol. Het is een oud, sterk groeiend, maar niet erg ziekteresistent ras voor de kasteelt, dat grote trossen blauwe, berijpte bessen geeft.Ook de opbrengst (aantal trossen) is groot. Bij dit ras is goed krenten erg belangrijk. De smaak is zeer goed, maar de vruchten zijn niet lang bewaarbaar vanwege de zachte schil. Uitstekende tafel- en wijndruif. Wordt op horizontale leggers geteeld.[ bron Mijntuin.org]

  • Vitis Boskoop Glory (blauwe druif)

Deze druif  is een snel groeiende druif die een plek in de volle zon nodige heeft om een goed oogst te geven. De druif  bloeit in mei, en kan geoogst worden in augustus. De druif ‘Boskoop Glory’ is een goed winterharde plant, en kan temperaturen tot -23 graden Celsius zonder problemen verdragen.[ bron directplant.nl]Deze druivensoort groeit bij ons langs een overkapping.

  • Vitis Vanessa (lichtrode pitloze druif)

Vitis vinifera ‘Vanessa’ is een pitloze, kleine lichtrode druif dat zeer goed bestand is tegen meeldauw en zelfbestuivend is.
Dit is één van de beste soorten voor ons klimaat dat al oogstbaar is vanaf september.[ bron Tuinadvies.nl]Deze druivensoort groeit bij ons langs een horizontale leidraad.

  • Vitis Suffolk Red (rode pitloze druif)

Een lichtrode, pitloze druif die vrij goed resistent is tegen ziekten. Een pitloze druif met een goede smaak.Deze soort groeit langs een pergola.

  • Vitis Vroege van der Laan ( witte druif)

Vitis vinifera ‘Vroege van der Laan’ is een geelwitte druif die bijzonder geschikt is voor de teelt in openlucht. Behoort tot de oude rassen. Plant zijn sterk en vrij goed bestand tegen schimmelziekten, behalve in de kas of serre. Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor buiten voor ons klimaat. Welke zomer je ook treft, ‘Vroege van der Laan’ komt steeds tot een leuke oogst.De druiven zijn rijp midden augustus-begin september. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en witte wijnen. [ bron Tuinkrant.com] Zelf vind ik het een hele lekkere druif om zo te eten.

Het planten van een druif

Als je een druif koopt in bv een tuincentrum is hij nog klein en jong. Je zult de plant eerst omhoog moeten leiden op een plek waar hij de komende jaren kan blijven staan.De beste plek is tegen een muur op het zuiden, heb je die niet dan zet je hem op de meest zonnige, beschutte plaats.Een druif is bladverliezend en winterhard.
Het beste groeien ze op een kalkrijke, kleiachtige grond, of een humushoudende zandgrond .Het water moet goed kunnen afvloeien.

Plant de druif net zo diep als hij op de kwekerij stond, en vul het plantgat aan. Na het planten de grond rondom de plant voorzichtig aandrukken. Laat de grond eerst enkele weken inklinken voordat de gesteltakken aangebonden worden.

Als de grond gezakt is en de druif goed op zijn plek staat kan het aanbinden beginnen. Pas er daarbij voor op dat het materiaal waarmee het aanbinden gebeurt niet in de twijgen kan gaan snijden als de takken dikker worden. Metaaldraad is hier berucht om. Het beste kan het aanbinden gebeuren met een materiaal dat makkelijk te vervangen of verstelbaar is.

Pergola

Wil je de druif langs een pergola laten groeien, dan leidt je 1 gesteltak eerst omhoog.Is hij op de juiste hoogte, dan kun je twee zijtakken laten groeien. De zijtakken (leggers) worden naar links en rechts uitgebogen, en aangebonden. Alle takken en takjes die zich daartussen of daarnaast op de hoofdgesteltak ontwikkelen worden tot op de stam weggeknipt.

Bemesten

In het voorjaar kan de druif bemest worden met bijvoorbeeld gedroogde koemest (iets verzurend) of bloed- of beendermeel (voor meer kalk in de grond). De meststof moet in ieder geval veel calcium en kalium bevatten. Bij een tekort aan voedingsstoffen (of te weinig zonuren) komt de vruchtzetting niet goed op gang. Omdat de wortels van de druif doorgaans ver uitgroeien, heeft het weinig zin om alleen rond de stam te bemesten. De druif maakt in juni bloeiknoppen, die eigenlijk al op kleine druiventrosjes lijken. Begin juli bloeit hij met kleine gele bloemetjes, die door bijen bezocht worden. In de loop van juli beginnen zich de druiventrosjes te ontwikkelen.

druif in wording

Hoe je de druif goed moet snoeien, lees je hier

druivenoogst

Druiven plukken

Eind van de zomer beginnen de druiven rijp te worden. De eerste rijpe druif bij ons is de Witte van der Laan. Eind september, begin oktober volgen de andere soorten. Als je niet snel genoeg bent, dan vinden de wespen ze ook…..

Dit jaar heb ik de rode druiven afgedekt met oude vitrages, de wespen bleven er weg,maar ze kleurden niet echt naar rood dit jaar, wel werden ze lekker zoet.

Druif stekken

Dit najaar heb ik stekken genomen van de rode pitloze druif, klik op de link om te lezen hoe je een druif kunt stekken. Dit kun je uiteraard met alle druivensoorten proberen.

Wat kun je maken met druiven?

Van de oogst kun je sap maken of bv gelei. De pitloze druiven zijn natuurlijk heerlijk om zo te eten.

Ik maakte dit jaar druivengelei:

Ik kookte de gewassen druiven in een grote pan en liet het sap daarna eerst in een vergiet uitlekken en perste ze uit met de stamppot stamper.Daarna deed ik ze nog een keer door de roerzeef en liet het sap nog zachtjes doorkoken met een kaneelstokje.Ik voegde de halva variant geleisuiker toe[ zie verhouding op de verpakking] en goot het daarna in schoon gekookte glazen potjes. Even onderste boven zetten om ze vacuüm te laten trekken.Let goed op dat de rand van de potjes schoon blijft.Heerlijk bij bv wild, maar mijn kleindochters vinden het ook lekker op brood en ik vind het lekker door de vla.

gelei van 3 soorten druiven
druivenpers

Een ander recept wat ik vond op internet maar wat ik nog niet zelf heb geprobeerd, is deze:

Was de druiven en haal ze van de stelen. Doe in een pan en per 2 kg druiven voeg je toe:
1 glas rode wijn
Sap van 1 limoen
Verse rozemarijn en thijm
5 jeneverbessen
5 peperkorrels
Snuf zout
1/2 lepel balsamico.
Koken tot de druiven stuk gaan en wat af laten koelen.
Door de passe-vite draaien, zodat vellen en pitten verwijderd worden.
Van het sap (plus pulp) en geleisuiker (2op1) jam koken.
Smaakt heerlijk op brood, maar is ook lekker in taarten, rode kool en bij wild.
Het recept is volgens mij van Marjoleine de Vos.

 

Leuk als je een reactie achterlaat!