Vandaag doen we het rustig aan hebben we ons vanmorgen voorgenomen, het wordt lekker weer, beetje rommelen maar meer niet. Als we aan het eind van de dag terug kijken, hebben we gewoon weer keihard gewerkt in de tuin! Waar we gisteren een nieuw stuk tuin voor de bonen hebben gemaakt, moesten die er natuurlijk wel in vandaag. Ik heb ze voor laten weken en met de verwachte regen van aankomende dagen, de nieuwe grond en een net tegen eksters etc erboven kan het toch eigenlijk niet misgaan.We waren naar een tuinder in de buurt gegaan om te kijken of hij nog preiplantjes had.Die had hij niet maar wel rode, witte, boeren- en  bloemkool, dus vooruit dan maar, alhoewel het niet ons meest favoriete eten is, kun je ook niet met een kaal stuk grond blijven zitten. Kaal stuk grond? Nou ja, dat moet het eerst nog worden: de aardappelen moeten eruit! Maar na een paar planten zijn ze eigenlijk toch nog wel klein, dus laten we nu eens een keer wat geduld hebben en ze er nog niet uit halen. Meestal is geduld niet onze sterkste kant….

Maar ja, waar laat ik dan nu die 40 plantjes? Ja nu ze zo klein zijn passen ze best wel ergens tussen,maar als alles goed gaat wordt het ook weer groot. Eens rondkijken in de tuin, wat kan er dan uit? Ik offer 1 van de twee courgette planten op, die inmiddels weer 5 ,al weer te grote, vruchten heeft.

Jammer van de grote plant[ ik had hem dit jaar zelf gezaaid] maar 1 plant is wel genoeg en er moet plaats komen voor de baby kool plantjes.Gisteren hadden we aardbeien verzet, daar kan wel een rij boerenkoolbaby’s komen, dan een rij witte koolbaby’s naast de aardappelen waar de eersterlingen hebben gestaan en een halve rij bloemkooltjes waar nu de Frieslanders uit zijn gekomen. Dan nog een stuk of 10 rode koolbaby’s op de plek waar de courgette stond, houd ik er nog 10 plantjes over. Die dan toch maar allemaal dicht bij elkaar gezet in afwachting van meer aardappelen die eruit gaan.Ik heb meteen netten erover gehangen zodat er geen rupsen dit keer in kunnen komen.

Ben heeft het gras gemaaid,dat is ook een enorme klus.We zijn naar de stort geweest met een aanhanger vol met graszoden,weer water gegeven aan de potten en in de kas.En oh ja daar heb ik ook nog slaplantjes van de tuinder in gezet….Tussendoor heb ik nog pannenkoeken gebakken op het gasstelletje[ wat is dat toch fijn om te hebben op de tuin], heb ik nog potten met uitgebloeide viooltjes geleegd en weer gevuld met een bourgainvillea en een fresia. Ik las vanmorgen de blog van Diana’s mooie moestuin dat zij dit jaar 45 potten in de tuin heeft staan en hoeveel werk dat is met gieten. Ik dacht daar kom ik lang niet aan, maar na een rondje in de tuin kom ik toch ook op 36 potten en dan nog wat thuis op het balkon staat. Wat een geluk dat Ben en ik het tuinieren allebei met plezier doen.Hoewel hij altijd tegen mij zegt dat ik een beetje leuk loop te klooien met potten viooltjes[ voor het gemak noemt hij alles zo] en hij het zware werk moet doen. Op ons complex zijn veel mannen altijd alleen bezig.Hun vrouwen houden er niet van of zoals de oudere generatie vindt: een vrouw hoort niet op de tuin. Dat is mij 4 jaar geleden te kennen gegeven door wat oude heren. Inmiddels hebben een aantal van hen moeten stoppen vanwege de leeftijd of de gezondheid en zie je nu ook de generatie onder die van ons op de tuin komen. Het scheelt dat het nu helemaal in is om biologisch te eten en bv AH en andere supermarkten daar ook op inhaken.Met de komst van nieuwe tuinders verschijnen ook steeds meer vrouwen,ook van allerlei nationaliteiten op het complex. In ieder geval hebben wij onze handen weer vol gehad vandaag en zijn we eind van de middag weer moe maar voldaan naar huis gegaan, waar onze loge op ons wacht: de kitten van onze zoon en schoondochter die op vakantie zijn.

Als het morgen toch nog droog is, wachten de rode bessen met smart om geplukt te worden.Tot slot nog een paar foto’s van wat bloemen en planten.

  • de eerste zinnia's in bloei

 

 

Leuk als je een reactie achterlaat!