Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline

Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort – droogte dus. Tot half juli blijft het sowieso warm en zonnig.” De verwachting is daarom dat het neerslagtekort stijgt naar 210 milimeter. “Maar wat daarna gebeurt, weet je nooit.” Bron NH Nieuws

Op onze tuin is de droogte goed te merken.Het water kan niet aangesleept worden,maar na even lijkt het alsof er niets gegoten is, want dan heeft de grond alles al weer opgenomen.een volkstuin heb je niet makkelijk bij je huis zodat je de tuinslang aan de kraan kan koppelen.Alhoewel er nu gevraagd wordt dat ook niet te doen en zuinig om te gaan met het drinkwater.

Nee, op onze tuin is geen kraan en water halen we uit de nabij gelegen sloot met een benzinepompje. Dit is best veel werk, er moeten meterslange slangen uitgerold worden en aan elkaar gekoppeld worden van de sloot naar onze tuin. Het sproeien en vullen van de regentonnen vergt ook aardig wat tijd, dus je moet daar echt wel de tijd voor hebben en nemen.Vorige woensdag hebben we dat nog gedaan maar met dat dagelijks water geven van de meest kwetsbare of dorstige planten zijn de tonnen alweer leeg.

Deels is de droogte ook aan ons te wijten.In de winter is er ingebroken in onze schuur en is onze waterpomp gestolen en het duurde een tijdje voordat we een nieuwe gekocht hadden.We hadden eigenlijk al veel eerder moeten sproeien en gieten, maar dat ging niet omdat we geen pompje hadden.De regen is hier nauwelijks gevallen, slechts tweemaal sinds april in die mate dat er ook water in onze regentonnen zat.Soms wat miezerregen,maar daar werd de grond niet eens nat van.

In de tuin zien we overal grote scheuren in de grond, die dan ook keihard is.Bij sommige planten ben ik maar gestopt met water geven en leg me er bij neer dat de oogst mislukt is.Dat is bv het geval bij de aardappelen. Afgelopen week hebben we een rij planten gerooid en het is gewoon zielig wat er aanhing, soms 1, 2 aardappelen met soms wat kleintjes erbij. Er zaten enorme uitlopers aan met aan het eind een klein krieltje alsof de plant op zoek is gegaan naar water…………Op de foto kun je zien hoe vreselijk droog de grond was.droogteaardappelopbrengst

Gelukkig is er ook positief nieuws. De sperziebonen doen het goed, vandaag een kilo of 4 geplukt.Mooie grote bonen.

sperziebonen

De courgette gaat nu ook als een speer, inmiddels al 9 geplukt in een week tijd.Vorig jaar nam ik ze regelmatig mee naar het werk voor mijn collega’s maar nu moeten we er zelf iets mee.

courgette

De tomaten doen het ook erg goed, alle planten hangen boordevol, weliswaar nog groen,maar het beloofd een mooie oogst te worden.

Rosa di Sorento
libelle

Deze libelle zat wel een half uur te zonnen op de bloem van de echinea.Het lijkt bijna of ze naar mij glimlacht..Er valt dan ook  genoeg om over te glimlachen, de zon schijnt geweldig, het is heerlijk weer. De bloemen groeien prachtig ondanks de droogte en de warmte.Het is een gezoem en gefladder alom van de bijen, hommels en vlinders………..

siererwt
bieslook
vlinderstruik
gipskruid

Leuk als je een reactie achterlaat!