Gisteren begon de dag fris en bewolkt, op de tuin begon ik voor het eerst met een vest aan, Gelukkig kwam de zon er in de loop van de dag steeds meer bij. De tuin hadden we afgelopen weekend al doorgewerkt en lag er netjes bij. Een stel van onze tuinburen gaan deze week trouwen en opperden vorige week dat ze eigenlijk wel foto’s op onze tuin willen maken omdat we zoveel bloeiende planten hebben. Dus voor het geval ze dit echt doen, is het gras netjes gemaaid en is alles opgeruimd. Aanstaande zaterdag zal ik een fotoshoot krijgen met mijn kleindochter en dat willen we ook op de tuin doen. Helaas zijn de weersvoorspellingen slecht voor as weekend, dus of dat gaat lukken is nog de vraag.Ik heb gisteren eens de tijd genomen om alle zaden die ik overal te drogen had gelegd netjes op te ruimen in potjes en zakjes . Ik heb een oud a4 ladenkastje is gebruik genomen voor zaden van bloemen, in een grote curver bak heb ik in lege doosjes van de chinees de groente en kruidenzaden gesorteerd zitten. Lekker overzichtelijk! Ik heb dit jaar  bv doperwten , venkelzaad, de drie basilicumsoorten en orach zelf gedroogd. Ook veel bloemen gedroogd, bv de lathyrus, lupine, zinnia, afrikaantjes, stokroos. Al gebruik ik het zelf niet allemaal, kan ik er wellicht iemand anders mee plezieren

zaden gedroogd en opgeruimd

Inmiddels hebben we veel pompoenen geoogst en blijven er ook nog steeds snijbonen komen. Onze vriezer is echt helemaal afgeladen en de kinderen en mijn moeder hebben ook genoeg. Ik maakte  een praatje met een Afghaanse mevrouw van 2 tuinen verder, zij waren net terug van 6 weken vakantie naar Afghanistan, omdat ze zolang weg waren, waren hun bonen mislukt. Ik heb haar alles gegeven wat ik geplukt had en ook wat pompoenen, waar zij erg blij mee was. Ze vertelde dat zij pompoen in blokjes snijden en dan met kruiden en vlees bakken. Ze zal voor mij Afghaanse kruiden mee brengen om te proberen. Het valt mij op de tuin steeds weer op hoe vrijgevig onze medetuinders van buitenlandse afkomst zijn. Met regelmaat hebben wij dit jaar hapjes gekregen van groenten etc die zij bereid hadden volgens de gebruiken van hun land van herkomst. Heel leuk en lekker! Afgelopen weekend kwam een Turkse meneer een bord met 4 verschillende koekjes/ gebakjes brengen omdat het offerfeest was. Ik vind het leuk om zo in contact te komen en meer van hun herkomst te weten. Andersom vragen zij over onze manier van tuinieren, over de betekenis van woorden.Kortom wij vinden dat multicuturele van onze tuin erg leuk.

Ondanks dat de herfst nadert, is de tuin eigenlijk op zijn mooist momenteel vind ik. Alle bloemen staan volop in bloei en groeien door elkaar en maken mooie combinaties. Het lijkt wel een cottagetuin…..Ben heeft nog een mooie pergola gemaakt bij de kruidentuin, hij had voor een leuk prijsje hard hout op de koop weten te tikken via marktplaats. Hij is nog niet af, maar dat komt wel. Het vogelhuisje heeft ook een nieuwe plek gekregen op deze pergola. In het voorjaar hebben we er een nest in gehad, maar omdat we de overkapping gemaakt hebben, kon hij daar niet meer hangen.Hopelijk krijgen we in het voorjaar weer een nestje. Langs de pergola willen we een druif laten groeien We willen daarom  een van de roze pitloze druiven verzetten en hier langs laten groeien, zodat hij meer ruimte heeft en hopelijk veel druiven gaat geven.De Boskoops glorie had ik al grotendeels gebruikt om sap mee te maken, maar er hingen nog een paar trosjes verscholen tussen de bladeren. Ze zijn echt heerlijk zoet, de schil is wat stug maar verder is de druif erg lekker.

zinnia, verbena en de nieuwe pergola
salvia, verbena, witte leeuwebek duizendkoop
op de voorgrond duizendknoop
ridderspoor bloeit voor de tweede maal

Ik had afgelopen jaar paprikazaad zelf gewonnen uit rode zoete puntparika’s van ’s lands grootste kruidenier. Ik had een rijtje in de kas gezet, een stuk of 5 planten en 3 in de volle grond in de moestuin. Eigenlijk hebben de planten die buiten staan een veel grotere opbrengst gegeven dan de planten in de kas. Die in de kas zijn wel mooi rood geworden, buiten beginnen ze iets te kleuren,maar omdat de slakken ze ook ontdekt hebben, ben ik ze maar gaan plukken.Momenteel staat de goulash te pruttelen.Zie het recept onder “koken uit eigen tuin”

Ook met de aubergines heb ik een zelfde ervaring, buiten had ik veel meer vruchten dan in de kas. Ik denk dat het met bevruchting te maken heeft, ik lees wel eens op websites dat je dagelijks tegen de planten moet tikken. Ik heb dat wel een paar maal gedaan, maar zeker niet dagelijks. Ik moet dit ook eens na gaan lezen zodra het weer slechter weer is……

3 Replies to “een van de laatste mooie dagen van deze zomer?”

  1. Heerlijk om te lezen dat jullie tuin zo’n succes is. Loon naar werk. En de recepten van de buren zie ik graag tegemoet.
    Veel plezier met de fotoshoot in het weekend.

  2. Ik ben al geruime tijd op zoek naar zaden van de duivelsklauw en cassia angustifolia, kan iemand mij daar aan helpen ?

Leuk als je een reactie achterlaat!