Na de stormdag van gisteren, zag het er vandaag beter uit. Af en toe een zonnetje, tussendoor een hagelbuitje, maar toch genoeg redenen om naar de tuin te gaan. Allereerste om te kijken of er stormschade is. Gisterenochtend waren we al even gaan kijken of alles goed dicht zat,vast lag etc,maar dat was voor het hoogtepunt van de storm. Het viel toen mee op de tuin, de wind kwam van de achterkant waar de snelweg A 16 loopt, die de wind brak. We hadden geen kapotte kas of wat dan ook. Alle bomen staan nog rechtop, we zijn blij.

Gisterenmiddag heb ik mijn bestelling gedaan bij  zadenhandel van der Wal.Ik had niet heel veel meer nodig, want ik had al een en ander hier en daar gekocht, geruild en gekregen als kerstgeschenk.Ook heb ik pootaardappelen en uien besteld.

Vanmorgen zijn we naar een Welkoopwinkel geweest in Zevenhuizen en hebben daar een en ander aangeschaft, wat daarna naar de tuin gebracht moest worden. Zo hebben we een paar zakken culterra gekocht, organische meststof voor aardbeien en ander kleinfruit, vinessekali,kalk,tuinturf, zand en compost.

We hadden laatst al kalk gestrooid,maar hadden niet genoeg.Ik heb Culterra gekocht omdat daar meer in zit dan in alleen koemest of kippemest.Culterra 10+4+6 bevat eiwitrijke grondstoffen, deze eiwitten worden door het bacterieleven in de grond omgezet in verantwoorde, goed opneembare voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen.

Ik heb al eens eerder in een blog geschreven over de makkelijke moestuin: De mix die daar gebruikt wordt, is ook makkelijke zelf te maken. Ik heb dat vandaag gedaan:

1/3 deel turf,1/3 deel compost en 1/3 deel vermiculiet meng je door elkaar. Volgens Jelle van de makkelijke moestuin ben je met dit mengsel jaren klaar en hoef je alleen nog compost jaarlijks toe te voegen. Ik wil dit graag uitproberen in de kas. Ik heb vandaag het mengsel gemaakt en in de kas gedaan.Dat ziet er nu zo uit:

MM bak
MM bak

Verder heb ik nu de tuinbonen gezaaid, dat voelt als dat het voorjaar er nu echt aankomt. De eerste zaden in de grond!!.De soort die ik heb gezaaid is “Driemaal Wit”. Het waren zaden die ik nog van vorig jaar over had, afwachten of ze nog genoeg kiemkracht hebben……. Vorig jaar had ik ze ook al vroeg gezaaid.Thuis gezaaid en in het raamkozijn gezet.Dat ging toen zo snel dat het al forse planten waren toen ik ze in de volle grond over plantte in februari. De eerste periode in februari/ maart had ik ze in een tunnel gezet. Het zou zo moeten zijn dat als je ze vroeg zaait, je geen of minder last hebt van luis. Ik had dat vorig jaar inderdaad niet, heb ook goed opgelet om de toppen er op tijd uit te knijpen.Dat doe je door na maximaal 8 bloemtrosjes de top uit de plant te knippen of nijpen. De planten wordt dan minder aantrekkelijk voor luizen. En daarnaast kunnen alle bloemen dan nog uitgroeien tot volwassen peulen.

Een tuinboon maakt een rechtopgaande plant met 1 onvertakte steel van 30 tot wel 125 centimeter hoogte (afhankelijk van het ras en de omstandigheden). In de bladoksels vind je de bloemen in trosjes, na deze lipbloemen worden later de de lange grote peulen gevormd.De bonen die je uit die peulen haalt zijn 1 tot 3 centimeter groot, plat en meestal mintgroen van kleur.. Ben en ik hadden ze tot vorig jaar nooit zelf gekookt, ik had ze vroeger wel eens gegeten maar vond ze toen niet lekker en daarom had ik ze zelf ook nooit meer gemaakt. Maar vorig jaar hadden we van de stuk of 12 planten wel aardig wat bonen. We willen alles wat we op de tuin laten groeien op zijn minst ook een keer uitproberen om te eten en die tuinbonen vonden we toch wel erg lekker met het recept wat ik toen gebruikte.Dit jaar komen er meer planten als alle zaden ontkiemen.Over een week of 3 zou ik dat moeten gaan zien.Dit jaar niet thuis in de vensterbank maar in de kas.

tuinbonen gezaaid 19-01-18

Terwijl ik hiermee bezig was, heeft Ben het gat aangeheeld waar de nectarine heeft gestaan, die hebben we weg gehaald bij de keuken schuur en staat nu in het vak naast de kas .Dit hebben we gedaan omdat de boom toch groter werd dan wij aanvankelijk dachten en er takken knel kwamen te zitten . Daarnaast had de boom vorig jaar behoorlijk last van de krulziekte, waar hij in de loop van de zomer uiteindelijk wel overheen is gegroeid.

Plantenziekten en plagen op fruit. Krulziekte bij perzikbladeren (Taphrina deformans)

Ik had de aangedane bladeren steeds weg gehaald en als onderbeplanting knoflook gezet en lavendel.De krulziekte ontstaat door een schimmel.Direct na het uitlopen van de nectarineknoppen vertonen de bladeren een gebobbeld en opgezwollen uiterlijk. Ze zijn misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later vormt zich een wit laagje op het blad. Bladranden krullen naar binnen. Aangetaste bladeren en vruchtjes sterven af en vallen in juni vroegtijdig af. Einde juni of begin juli kan er aan de kale scheuttoppen hergroei optreden.
De natte bladeren, scheuten en vruchtjes zijn enkel in jonge toestand vatbaar. In volgroeide toestand worden ze niet meer aangetast.
De overwintering van de schimmel heeft plaats in de knopschubben en op de twijgen. De infectie gebeurt bij het hernemen van de groei in februari of maart. De schimmelsporen spoelen door de regen naar de ontluikende bladeren en deze worden direct geïnfecteerd.Aftreksels van heermoes (Equisetum) hebben een plantenversterkend effect, vorig jaar heb ik dat meerdere malen gemaakt en de boom daarmee besproeid.

Op de plek waar de boom nu staat, staat hij meer in de wind, waardoor het blad sneller droog waait en hopelijk minder last heeft van de aantasting.

nectarine in augustus

Al met al weer even lekker bezig geweest buiten, heerlijk! Het begin is er weer.

2 Replies to “de eerste klus geklaard”

Leuk als je een reactie achterlaat!