Volkstuin van Bemar

Eindelijk wat winter

Als we de weersverwachtingen mogen geloven, wordt het dan toch nog eindelijk wat winter. De temperaturen zullen gaan zakken naar -10, Siberische kou is in aantocht!

Wij zijn klaar met verhuizen, nog wat kleine dingetjes hier en daar, maar het grote werk zit erop.Gisteren zijn we even naar de tuin gegaan om de citroen die ik vorige week weer uitgepakt had, nu weer in te pakken met vliesdoek. Ik denk dat ik al te laat ben, want het blad hing er niet goed bij.Het heeft afgelopen nachten natuurlijk ook flink gevroren en de kas houdt de wind wel tegen,maar de kou niet echt denk ik.Ik hoop echter dat het mee valt en hij het toch overleeft.

De  veldsla die ik gezaaid had in de herfst ziet er goed uit, nog even en dan ik die oogsten. De tuinbonen stonden er ook goed bij .Vorig jaar had ik de tuinbonen om deze tijd al uitgepoot in de volle grond en onder een plastic tunnel staan.Het is maar goed dat verhuizing ervoor heeft gezorgd dat ik daar nog geen tijd voor heb gehad, ik weet niet of de kleine plantjes die lage temperaturen overleefd zouden hebben. Ik heb ze nu ook nog onder extra vliesdoek gezet.

In het oude huis heb ik alle zaaibakken nog laten staan met de pepers, paprika’s en aubergines. We dragen het huis pas half april over aan de kopers, dus die bakken staan daar nog wel een paar weken goed. Gisteren was er nog niets te zien van ontkiemende zaden, ze staan wel op een lekkere zonnige plaats, dus ik verwacht wel dat er snel wat boven de grond zal komen.

Gisteren hebben we ook alle bakken met zaden verhuisd naar het nieuwe huis, dus ik kan snel gaan kijken wat er nog meer deze maand gezaaid kan worden.

Gepland staat:

zaaien ter plekke of in de koude kas:

 • wortelen[ oogst na 3 maanden]
 • pastinaak[oogst na 110 dagen]
 • winterpeen[ oogst na 5-6 maanden]
 • spinazie, heeft veel stikstof nodig
 • orach
 • snijbiet
 • peultjes
 • boomspinazie

zaaien binnen:

 • tomaat[ mrt tot mei]
 • komkommer
 • meloen
 • doperwt
 • siernetel [ coleus blumei]
 • Zomerviolier[ Matthiola incana Appleblossom]
 • nachtschone[ Mirabelis Jalapa]

Ik hoop dat de vorstperiode van korte duur is, het is natuurlijk prima voor de liefhebbers van schaatsen maar ik ben daar niet van.Ik kan na de verhuizing niet wachten tot we weer in een lekker voorjaarszonnetje van start kunnen gaan in onze tuin. Er wacht nog veel werk, de compostbak moet leeg gehaald worden en verspreid over de tuin worden. We moeten nog kalk strooien, bloedmeel etc etc etc

4 gedachtes aan “Eindelijk wat winter

 1. Marjon

  Hier ook koud verleden week twee clematissen in de grond gezet en een passie bloem.
  Geniet in jullie nieuwe huis ziet er super uit.

  Marjon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: