Erwtensoep:

Vandaag is het alweer begin december, buiten is het waterkoud. Echt weer om een pan erwtensoep te maken.

Vorige week hadden we dat ook al gedaan, een pan van 10 liter, maar we hadden hem niet goed laten afkoelen. Gemaakt in de avond, het vuur uitgezet toen we naar bed gingen en vergeten het deksel er af te halen. De volgende ochtend stond de inhoud te borrelen alsof het nog steeds stond te koken. Dat hadden we nog nooit mee gemaakt. Na wat googelen, leerden we dat we de soep niet goed en snel genoeg hadden afgekoeld.Hierdoor hadden bacteriën de kans  gekregen om te gaan groeien en  zorgden ervoor dat de soep ging gisten.Tien liter soep ging door de wc, echt zonde!

Vandaag de herkansing, ik heb hem al vroeg opgezet en daarom ook de tijd gehad om hem in kleine porties over te scheppen en af te laten koelen.Vorige week hadden we de wortelen, knolselderij en selderij van de tuin, vandaag heb ik de snelle variant gemaakt met gesneden groenten van de supermarkt. Pannetje vegetarisch gekookt voor onze dochter en weer 10 liter met vlees en worst om uit te delen en in te vriezen en natuurlijk vandaag te eten.Het recept vindt je op mijn pagina: koken uit eigen tuin> hoofdgerechten>erwtensoep

erwtensoep

Vanmiddag gingen we even naar de tuin om te kijken of alles er nog goed bij staat. Na de diefstal van een paar weken geleden hebben we de drang om toch steeds maar even te gaan checken.Gelukkig niets aan de hand! Alles stond er goed bij. Het was waterkoud en de rijp lag op de uitgebloeide planten,zoals de foto hieronder laat zien op de verbena.

rijp op de verbena

Ook aan het raampje hingen de ijspegels, De thermometer gaf precies 0 graden aan, maar die hangt beschut onder een afdak.Het zal dus net onder 0 geweest zijn

ijspegels aan het raam

Op het stukje grond naast de kas waar we in oktober een mulchlaag gestrooid hadden, is die eigenlijk helemaal weg. Nu al verteerd? Dit stukje grond moet in het voorjaar klaar gemaakt worden voor de 8 tomatensoorten van de zadenruil.

mulchalles weg

One Reply to “Erwtensoep, buiten is het waterkoud,tijd voor snert”

Leuk als je een reactie achterlaat!