Erwtensoep:
Benodigdheden:
Voor een pan van 10 liter zoals ik hem maak:
- 4 pakjes spliterwten
- 6 liter water
- 4 bouillonblokjes
- peper en zout naar eigen smaak
- 6 schouderkarbonades
- 4 prei
- 1 grote winterpeen
- 1 knolselderij
- flinke bos selderij
- paar takjes lavas
- 1 ui
- laurierblad
- rookworst
- Breng in een soeppan het water met het zout en bouillonblokjes, de erwten, schouderkarbonades, een hele ui en laurier aan de kook. Laat alles met de deksel op de pan zachtjes koken, schuim eventueel af.Als de erwten goed zacht gekookt zijn en het vlees gaar is, haal je de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het in stukjes
- Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken. Snijd een winterpeen in blokjes.Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet. Laat goed uitlekken.
- Snijd de selderij fijn. Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Leg de rookworst in de pan en laat zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig.
- Maak de soep af op smaak met wat peper en zout.
- Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.