In onze tuin hebben we drie soorten frambozen staan:

 • Rubus idaeus Tulameen [ rode zomerframboos]
 • rubus malling Promise [ rode zomer framboos]
 • Rubus idaeus ‘Zefa Herbsternte'[Herfstframboos]

Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vruchten , waarna deze afsterven. Vruchten : juni / juli. Als typische bosplant houdt de framboos van een doorlatende, humusrijke grond, waarin hij oppervlakkig kan wortelen. Daardoor stelt hij van alle bessensoorten de hoogste eisen aan de groeiplaats. Framboos heeft een slappe stengel en wordt daarom aangebonden.

De bloemen va de Rubus idaeus ‘Zefa Herbstrnte’ verschijnen in mei – juni. De vrucht is rood en rijpt af in juli – september. Ze zijn lekker van smaak. Ook te gebruiken in gelei en jam.  In januari mag je de scheuten weg snoeien. als de jonge scheuten in het voorjaar uit beginnen te lopen mag je die eventueel uitdunnen.

Verzorging:

 • Een gift stikstof in febr zal de plant goed doen , zoals bloedmeel
 • Voor een rijke oogst moet je zowel de zomer- als de herfstframboos snoeien.Je moet ze echter ze allebei op een andere manier snoeien. Twijfel je welk soort je hebt? Herfstframbozen dragen vrucht in een tros aan het eind van de tak. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak.

Snoei zomerframboos:

Omdat deze framboos er een groei jaar en een draagjaar op na houdt, worden na de oogst de afgedragen scheuten afgesnoeid. Jongere scheuten zijn dan al boven de grond gekomen. Jonge scheuten zijn grijsblauw berijpt. Die laten we niet allemaal staan. Alleen de dikste scheuten worden aangehouden en aangebonden. Per framboos zijn 6 – 8 stengels voldoende.

 1. Snoei in het voorjaar de zwakker groeiende scheuten weg, vlak boven de grond.
 2. Aan de scheuten groeien zijscheuten met bloemen en later vruchten. Ook groeien er weer nieuwe scheuten uit de grond, laat deze staan. Hier groeien volgende zomer de vruchten aan.
 3. Maak in het najaar de takken los waar de frambozen aan gegroeid zijn en knip ze laag bij de grond af. Deze takken sterven altijd af na de vruchtdracht.
 4. In het voorjaar begint het weer opnieuw. Kies de sterkst groeiende grondscheuten aan en knip de zwakgroeiende scheuten weg.

snoei herfstframboos

Herfstframbozen krijgen vruchten op takken die in één zomer gegroeid zijn.

 1. Knip na de winter alle scheuten af. In de loop van het voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond.
 2. Als ze ongeveer 20 cm. hoog  zijn kies je ca. 10 sterk groeiende scheuten per strekkende meter. Bind deze verticaal aan draden of gaas die je tussen palen spant.
 3. Knip de andere grondscheuten weg.