
Appelbomen in onze tuin:
Appels zijn in Nederland verkrijgbaar in vele soorten en maten. Een aantal bekende appelbomen in onze tuin zijn Elstar, Cox Orange pippin, James Grieve, Golden Delicious en Rode Boskoop. De eerste 4 rassen zijn bekende rassen en worden zo rauw gegeten. De laatste (officiele naam is Schone van Boskoop) is niet zonder voorbewerking te eten (niet lekker) maar wordt eigenlijk alleen gebruikt in producten waar appel verwerkt moet worden, bijvoorbeeld appelmoes en appeltaart. Appel is inheems voor Nederland.
Onze appelbomen zijn nu ongeveer 3 jaar oud.Ook hebben we 3 wat oudere bomen die we hadden overgenomen toen een tuinbuurman stopte met tuinieren.Deze laatste 3 hebben we op advies van een andere tuinbuurman, een hovenier drastisch terug gesnoeid.Ze zijn gesnoeid toen we ze verplaatst hebben naar onze tuin.Het eerste jaar waren het echt zielige misvormde bomen.Op de foto hieronder zie je ze staan.Dit was herfst 2016 .We hadden de tuin net toegewezen gekregen.
De onderste foto is van zomer 2018, het zijn weer “bomen” geworden.
Bloesem:
In het voorjaar verschijnt de bloesem aan de boom.Toch kan het gebeuren dat de boom vol bloesem hing,maar er geen vruchten volgen.De bloesem is dan niet bestoven..Een niet bestoven appelboom is makkelijk te herkennen. De appelboom zal bloesem vormen, maar deze bloesem zal er helemaal afvallen na de bloeiperiode. Dit betekent dat de appelboom geen stuifmeel van een andere appelboom heeft mogen ontvangen. Herken je dit bij jouw boom, check dan hier of je een juiste bestuiver in de buurt hebt staan.De bestuivende boom mag tot 100 meter van jouw boom afstaan, dus kijk ook in de tuin van de buren!
Oogsten
In de herfst vallen de appels die rijp zijn vanzelf van de boom. Beter is het om de appels zelf te plukken.Je loopt dan wel de kans op een net iets te zure appel, die nog niet helemaal rijp was. Laat de appels altijd even narijpen op een droge donkere plek.
Snoeien:waarmee moet ik rekening houden?
Het snoeien houdt de boom vitaal, zorgt voor een langere levensduur en zorgt er voor dat de boom meer vrucht draagt. Snoeien is dus erg belangrijk. Appelbomen snoei je het beste na de bladval. De beste weersomstandigheden bij het snoeien van de boom zijn droog en zacht weer. Regen en/of vorst kunnen leiden tot ziektes en het niet kunnen herstellen van het wondweefsel.
- Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht.
- Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de appels.
- Haal vervolgens takken weg die elkaar kruisen of langs elkaar schuren. Snoei de kroon open, want de hele boom heeft licht en lucht nodig
- Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kunt u vastmaken vóór je snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kun je de touwen verwijderen en zul je zien dat de takken horizontaal gebogen blijven
- Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken. Als je d.m.v. Het elastiek/touw de takken horizontaal heeft omgebogen, kun je precies zien welke takken het zonlicht zullen vangen van andere takken. Deze kunt u geheel wegsnoeien
- Kort de uitgebogen takken in als je vindt dat de boom te breed wordt; anderhalve meter wordt gezien als een mooie lengte voor een gesteltak.
- Afgedragen (oud) vruchthout hangt vaak naar beneden en dit kan je wegknippen tot op 6 knoppen van de tak. Snoei nooit te veel tegelijk weg!
Verzorging:
- We hopen dat we volgend seizoen een mooie oogst krijgen als we de bomen goed gesnoeid hebben.We hebben alle bomen deze week[ herfst 2018] extra verwend door rond de stam compost te strooien, vorige week hadden we al wat kalk gestrooid. In het voorjaar zijn er voedingsstoffen nodig voor de groei van de nieuwe scheuten en vruchtzetting. Dan zullen we nog wat kalk en later wat koemest geven.


