Helleborus niger, of kerstroos, komt van oorsprong uit de kalkrijke berggebieden met naaldbossen van de Oostelijke Alpen en de Noordelijke Apennijnen.

De witte bloemen van Helleborus niger zijn tussen de 4 en 8 cm groot en verkleuren naar roze. De hoogte van deze wintergroene plant bedraagt tussen de 20 en 30 cm.

Helleborus niger staat niet te boek als een gemakkelijke tuinplant omdat de plant best veel eisen aan de standplaats stelt. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd. Jonge knoppen, jonge bladeren en wortels van Helleborus niger zijn in trek bij slakken en hebben dus bescherming nodig.

Het spatelvormige blad van Helleborus niger is langer en smaller dan van veel andere Helleborus-soorten en kruisingen. In de winter blijft het blad groen.

De kerstroos is vooral in trek vanwege de bloeitijd. Deze valt op een moment, de periode januari-april, waarin veel andere planten nog in rust zijn.bron: Tuinen van Appeltern

Zodra de knoppen goed in de plant staan, kun je het blad eraf knippen.De bloemen komen dan nog beter uit en hebben de ruimte om zich te ontplooien.

helleborus
helleborus
helleborus niger
zonder blad

Helleborus Niger zou zich ook makkelijk uitzaaien, las ik op de website van een andere blogger, Lieves Garden. In mijn tuin heb ik echter nog geen zaailing gezien.Ik heb wel zaad opgevangen.Ik las dat het zaad eerst een koudeperiode nodig heeft om daarna te kunnen ontkiemen. Ik heb de zaden twee weken in de diepvries gezet en nu afgelopen week in een potje in de tuin.Ik ben benieuwd of dat wel wat gaat doen…….Wordt misschien vervolgd.