Het blijft nog even warm. Aankomende week nog 2 dagen tropische warmte. Vanaf woensdag zal er dan regen en of onweer komen en zal de temperatuur zakken.De tuin smacht daarnaar en als je om je heen kijkt is de natuur er overal hard aan toe. De bladeren vallen al van de bomen, het lijkt al wel herfst al vallen de bladeren door de droogte…..

In de tuin hebben we al een en ander weggesnoeid, zo waren de stokrozen niet meer om aan te zien, helemaal verdord. De lavatera en cosmea zijn ook al helemaal verdroogd. De herfstanemonen staan nu vol in knop maar hangen voortdurend helemaal slap door de droogte. Na een gieter water komen ze wel weer bij maar de dag erna is het weer hetzelfde liedje.

Momenteel hebben we op het complex  last van ratten, woelmuizen en gewone muizen. De gemeente heeft voor de ratten een rattenvanger ingeschakeld, die lokdozen met gif heeft neer gezet. Het idee dat ze op onze tuin tussen alles door lopen wat eetbaar is, staat ons niet aan. Alles wat nu op de grond hangt, eten we niet meer op.Er waren bv tomaten zo zwaar geworden dat ze op de grond lagen te rijpen,maar die durf ik niet meer te eten……Onze pompoen Turks zadel en Jack O Lantern zijn ook aangegeten en hebben we moeten weghalen. Ook de courgettes op dat zelfde stukje tuin zijn aangegeten en hebben we weg gehaald. Het schijnt dat ratten een vaste looproute hebben en blijkbaar is die langs onze kas en alles wat daar stond van bovengenoemde planten hadden ze dus gevonden. In de achterkant van de tuin waar de meeste groenten staan, heb ik gelukkig nog niets bemerkt.

In de kas heeft zich ook iets gevestigd, ik denk woelmuizen: de grond is steeds weer helemaal omhoog gewerkt, ga je erop staan dan zak je tot je enkels in de aarde. Vanmorgen lagen 3 paprika planten plat, ze waren ook los gewoeld.Echt wel jammer omdat er door de droogte ook al weinig te oogsten valt. Deze week heb ik bv wat snijbonen geplukt, misschien 1 kilo totaal en dat is het dan voor dit jaar. Het blad is helemaal verdord. Andere jaren hebben we weleens 18 kilo gehad……..De sperziebonen doen het ondanks alles wel redelijk.Ik denk dat ik deze week een kilo of vier heb kunnen oogsten.Ook wat laatste doperwtjes, die kleindochter Lieke gedopt heeft.

.

De worteltjes die we gezaaid hadden, zijn al lang klaar om geoogst te worden. De grond is door de droogte echter zo hard dat ik ze er met geen mogelijkheid uit krijg. Ze zijn het stadium van worteltje inmiddels ontgroeid en nu vermoedelijk winterpeen geworden als ik kijk naar het topje wat boven de grond uit steekt. Tegen de tijd dat ik ze uit de grond kan krijgen, is het vast wel weer tijd voor hutspot!

Wat het wel goed doet zijn de tomaten. Kilo’s heb ik inmiddels geplukt en verwerkt tot soepen en pasta saus. Zoon- lief liet vanmorgen weten dit jaar geen tomaten meer te willen krijgen en ook geen courgettes………..

De vijgenboom, die vanuit een stek van mijn vaders boom, al flink uit de kluiten is gegroeid, heeft dit jaar echt veel vruchten hangen. Ik heb gisteren wat rijpe vruchten geplukt. Ze waren bijna zo groot als een peer en heerlijk zoet.vijg

rijpe vijgen

Midden volgende week wordt het dus minder warm. Van mij mag het wel, ik vind het heerlijk de zon, maar alles boven de dertig graden vind ik niet zo fijn meer .Het is mij te warm, pffffffffffffff

 

Leuk als je een reactie achterlaat!