Het seizoen loopt een beetje ten einde.De tuin wordt almaar leger.Vandaag de eerste pompoenen geoogst, de laatste bieten en sperziebonen en nog weer wat tomaten en druiven.Op de groentetuin staan nu alleen nog pompoen, spruiten, venkel, prei,selderij, bleekselderij en knolselderij.

Ik had vorige week nog wat spinazie gezaaid, wat bieten en worteltjes en alle zakjes sla heb ik leeg gemaakt. Alles komt toch nog op en de rucola heb ik al kunnen oogsten.rucola

rucola

De paprika’s zijn klein gebleven,maar wel mooi rood geworden.Deze gebruikten we afgelopen week om Goulash mee te maken .Klik op de link voor het recept.https://volkstuinvanbemar.nl/hongaarse-goulash/

De roze pitloze druif [ vitis Vanessa] kan ook geplukt worden.Het is een heerlijk zoete druif!

Pompoen

De pompoenen die we hebben staan,zijn eetbare pompoenen. Helaas zijn er van de 5 soorten tot nu toe maar twee met vruchten. De Turkse muts pompoen heb ik weg moeten gooien omdat ze allemaal aangegeten waren.De  Jack o’Lantern heeft 3 vruchten maar moet nog oranje worden.Er staan nog 3 planten Rolet, maar die gaan nu pas groeien, door de droogte deden ze niets.Dat zal dus wel te laat zijn om nu nog pompoenen in te krijgen.Ik mis Sweet Dumpling en Tablequeen. Blijkbaar niet opgekomen .Jammer, maar volgend jaar gaat het hopelijk weer beter.

Pompoen
pompoen

De snakepompoen, Cucuzi, heb ik vandaag geoogst.Er lagen 3 pompoenen van plm 1 meter lengte, dus dat was wel genoeg.Onze dochter vindt dit wel een handige soort, want je kunt er steeds een stukje afsnijden. Deze soort zou als het goed is, heel lang houdbaar zijn.Dus Romy,de hele wintervoorraad komt jullie kant op!

snakepompoen
Koken:

Afgelopen week heb ik van een tas vol appels appelmoes gemaakt.De tuin-overbuurvrouw had teveel appels en ik mocht ook komen plukken.Ik had onze eigen appels al geplukt, maar dat was een schamele oogst dit jaar.Kleindochter Lieke vond de appelmoes niet lekker, vertelde haar moeder. Fleur smaakte het wel,maar die vindt alles nog lekker.Op mijn oppasdag afgelopen vrijdag heb ik haar bietjes uit onze tuin gegeven, daar smulde ze ook van.San Marzano

Zelf hadden wij een behoorlijke oogst van San Marzano tomaten, die heb ik allemaal tot sap verwerkt en in gevroren.Een deel heb ik al gebruikt voor de pastasaus dit weekend, de smaak van het sap was zo heerlijk vol van smaak.Het is de allerbeste tomaat voor pastasauzen etc

Ik had me voorgenomen dat dit het laatste jaar was dat ik dit soort tomaten zou proberen te kweken omdat ik afgelopen jaren steeds rot in de tomaten kreeg voordat ze rood werden.Dit jaar was natuurlijk een fantastische zomer met die hoge temperaturen en de oogst van de tomaten is dan ook groot dit jaar.

San Marzano tomaten

Ik had de San Marzano tomaten geplukt toen ze enigszins begonnen  te kleuren, dat viel samen met de verandering in het weer.Voor de zekerheid heb ik ze thuis in het raamkozijn laten afrijpen en dat is heel goed gegaan. Volgend jaar dus een terugkomer!

Deze soort tomaten worden alom geroemd om hun zoete smaak. Ze zijn bovendien prachtig dieprood, en hebben stevig vruchtvlees. Hun vorm wijkt ook af van de traditionele ronde tomaat: San Marzano tomaten zijn juist langwerpig.Die speciale smaak  heeft allemaal te maken met de plek waar ze groeien.Hun thuis is vulkanische bodem van de Sarno-rivier, aan de voet van de Vesuvius: een vulkaan aan de westkust van Italië. Maar met de smaak van de grond van de Bemartuin was ook niets mis hoor.We hadden een mooie oogst!

Nu hangen er alleen nog tomaten aan de plant Cascade de Lava, die moeten nog rijp worden.Aan de Ceriseplant hangen de laatste trosjes rood te worden.

Cascade de Lava

Door de regen zijn alle zaden die uit de Goudsbloem,dille,Oostindische kers, Lavatera, Juffertje in ’t groen en Cosmea uitgekomen.We laten ze maar staan en zien wat ervan komt.De mulchlaag die Ben pas had gehakseld is ook al flinke geslonken en daartussen komen nu dus allerlei zaadjes uit.

zaailingen van de Oostindische Kers

aubergines, de planten hangen nog vol met vruchten.

sedum

de vijg is behoorlijk gegroeid dit jaar

passiebloem

stoofpeer Gieser Wilderman

Verbena, een van mijn favorieten

laatste aardbeien

Caryopteris

Duizendknoop

zonnebloem Italian White

One Reply to “Het seizoen loopt ten einde”

Leuk als je een reactie achterlaat!