Ik ben gek op hortensia’s[ Hydrangea] .Ik vind het makkelijke dankbare planten. Ze bloeien lang en zelfs als ze uitgebloeid raken verkleuren sommige soorten prachtig.De bloemen kun je ook drogen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het meerdere keren heb geprobeerd, maar dat het mij nog nooit is gelukt.

Soorten in onze tuin:

Hydrangea paniculata ‘Magical Moonlight’

Hydrangea"Magical Moonloght"

Hydrangea paniculata ‘Magical Moonlight’ is pluimhortensia met extreem grote bloemen: tot wel 40 cm groot! Vanaf de nazomer (augustus tot oktober) bloeit de ‘Magical Moonlight’ met grote cremewitte pluimen op sterke stelen. Deze hortensia soort verliest zijn blad in de herfst en is goed winterhard . In maart kun je de plant terugsnoeien tot het oude hout. De ‘Magical Moonlight’ kun je als blikvanger in de border zetten, maar ook als solitair doet hij het goed. De Hydrangea paniculata ‘Magical Moonlight’ doet het het beste in de volle zon of halfschaduw.

bty

Hydrangea ‘Preziosa’

Hydrangea macrophylla ‘Forever & Ever’ Pink.

Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata is één van de weinige hortensia’s die wel goed kunnen worden gesnoeid. Schrik er niet voor terug om in het vroege voorjaar een flink eind terug te snoeien. Dit komt de bloei alleen maar ten goede.

Hortensia in de winter

In de winter is de hortensia ook nog steeds decoratief:

De foto hieronder maakte ik met mijn camera die per abuis ingesteld stond op waterverffoto’s maken. Het effect was toch leuk, hier de pluimhortensia bedekt met sneeuw