Jong geleerd, oud gedaan.Dit Nederlandse gezegde is voor mij op gegaan wat betreft tuinieren.

Ik had al als jong kind een “tuintje”.Meer dan een of twee stoeptegels groot was het niet.

jong geleerd,oud gedaan
5 jaar en eigen tuintje

Later toen ik een jaar of 7 was, misschien een stukje van 2 vierkante meter naast de volière van mijn vader.Ik was altijd al erg geïnteresseerd in bloemen,groenten etc.Mijn beide opa’s hadden moestuinen en ik herinner mij dat ik met mijn ene opa veel mee ging in de tuin en ook bv bloemen mocht plukken.Hij had lekker geurende bloemen staan die hij fletten noemde.Ik heb ze nooit bij een tuincentrum gezien.Mocht ik ze tegen komen,zal ik ze meteen kopen.Op internet vind ik dat het de plant Cheiranthus cheiri is.

Gisteren was onze oppasdag weer op de kleindochters.De oudste was afgelopen zondag weer äardijen”komen plukken.Volgens haar vader had ze al bij het opstaan gevraagd om naar opa en oma Bloem, zoals ze mij noemt, te gaan.Dat was de hele dag door zo gegaan dus eind van de middag kwamen ze even. De aardbeien beginnen inmiddels al aan het eind van de pluk te geraken,maar een kilootje heb ik nog wel met haar geplukt.Afgelopen week heb ik jam gekookt van de aardbeien die we samen geplukt hebben.

De doperwten zijn inmiddels ook goed om geplukt te worden.Het blad begint geel te worden en de peulen zijn mooi dik geworden.In de bak van kleindochter hadden we ook doperwtjes gezet, die zij zelf gezaaid had.

Liekes bak
Het is een leergierig en nieuwsgierig kind.Na haar te hebben laten zien dat de peulen open konden en dat daarin de doperwten zaten, wilde zij ze ook open maken.Ik heb haar een handje peulen gegeven waarvan de schil al aan het verdrogen was, die dus makkelijk open ging. Ze is er een tijdje zoet mee geweest,maar het lukte haar.De doperwtjes werden gebruikt als versiering op de zandtaart.doperwten

Ik had een filmpje gemaakt van haar terwijl ze stond te doppen en op de familieapp verstuurd.Daarop antwoordde dochter dat het goed was dat ze nu zag wat ze met die peulen moest doen, want ze dacht dat het peultjes waren en zou ze zijn gaan wokken.

Op oppasdag kwam ik aan en werd meteen mee naar de tuin getrokken om met de doperwten te gaan spelen.Ze had ze nl mee naar huis genomen en lagen nu in en rond haar zandbak thuis.Het onkruid wat thuis best wel tussen de tegels groeit wijst ze aan: “kijk oma, aardijen komt daar”.Ik zou eindeloos over haar kunnen schrijven maar dan kan ik beter een ander blog gaan maken over kleinkinderen…Maar goed,ik hoop dat voor haar ook geldt dat jong geleerd,oud gedaan is.Ik ben benieuwd hoe nummer twee zal worden.Zij is nu net nog te klein om mee te gaan,maar misschien aan het eind van de zomer niet meer.

Toeval of niet, ik hoor nu van meerdere kanten dat ook anderen last van vooral,naaktslakken hebben.Twee tuinbuurmannen begonnen er  ook over, op instagram zag ik meer foto’s voorbij komen van naaktslakken en ook een reactie van een oud collega op de vorige blog, liet weten dat zij er ook veel last van heeft.Tuinbuurman rechts van ons had een remedie gevonden op internet, hij heeft een aftreksel gemaakt van water met knoflook en de planten die de slakken eten, daarmee ingespoten.Ik hoor het van hem als dat werkt………

Vorig jaar hadden we een prachtige Gaura staan en een grote dropplant, ze stonden naast elkaar en zijn beiden niet terug gekomen.Ik denk niet dat deze door slakken zijn opgegeten, meer dat ze de koude periode niet hebben overleefd.

Vanmorgen bij een tuincentrum weer nieuwe planten gekocht.Zo’n bezoek is altijd weer gevaarlijk voor ons,want we komen dan weer met een kar vol thuis.Morgen dus werk aan de winkel, naast die twee hebben we nog maagdenpalm gekocht,vlijtige liesjes om wat gaten op te vullen en nog wat kruipers waarvan ik nu de naam niet meer weet.Bij een naburige tuinder toch nog wat koolplanten gekocht want die er nu staan en aangevreten waren door de slakken, willen niet echt groeien.Voor kleindochter- lief nog wat aardbeienplantjes in bloei gekocht voor thuis.

Gaura
raindrops op de Gaura
dropplant

Terwijl ik dit schrijf gaat de zon prachtig onder boven Rotterdam

3 Replies to “Jong geleerd,oud gedaan!”

Leuk als je een reactie achterlaat!