Volkstuin van Bemar

Kerrieplant

bloemknoppen in de kerrieplant

Kerrieplant: op de foto onder vol in knop in mei 2017

De plant heeft grijs/zilveren bladeren, geurende gele bloemen en wordt tot 60 cm hoog. De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied, en groeit op droge, rotsachtige of zandgrond.

Helichrysum italicum ‘Schwefellicht’ heeft zwavelgele bloemen en bloeit langer door tot september

Gebruik in de keuken

Deze plant geurt dan wel naar kerrie, maar maakt standaard geen deel uit van kerriepoeder. Kerrie (of curry) is een mengsel van diverse specerijen. Er bestaan dan ook diverse curries. De kerriepoeder die wij in Nederland kennen, bestaat o.a. uit kardemom, koriander, gember, kruidnagel en kurkuma, dat de sterke gele kleur van kerrie veroorzaakt.

De takjes en de bladeren van de kerrieplant worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken. Vooral in de Aziatische keuken is de kerrieplant heel courant. Maar in Azië zelf wordt de kerriesmaak doorgaans verkregen door bladeren van een boom: Murraya koenigii. De smaak hiervan is zoet, zacht en kruidachtig en lijkt op kerrie, maar heeft daar dus verder niks mee te maken. Een takje van de kerrieplant kan toegevoegd worden bij de bereiding van rijst en vleesschotels, sauzen en soepen. Takje wel verwijderen alvorens op te dienen.[ bron Wikipedia]

P1060648.jpg

kerrieplant

juni 2019
%d bloggers liken dit: