Volkstuin van Bemar

Kersenboom

Kersenboom:

Wij hebben 4 soorten in onze tuin staan:

kers

 

 • naam onbekend, deze boom was de eerste fruitboom die wij kochten en ik heb de naam niet vastgelegd. Dit jaar 2018, hebben we hier voor het eerst vruchten van geoogst[ wel 12 !] Ze waren groot, rood van kleur en heerlijk zoet en sappig.kersen van eigen boom
 
 • Morellenfeuer prunus cerasus[ kerspruim]:

Deze laagstam kersenboom zal uiteindelijk uitgroeien tot een flinke boom. Hij heeft de ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen. Al het fruit, dus ook de kers, rijpt het beste in de zon. Geef deze fruitboom daarom een zo zonnig mogelijk plekje in je tuin. Prunus avium ‘Morellenfeur’ geeft vruchten die voor diverse doeleinden kunnen worden gebruikt. Jam, compote en om zo te eten. Deze Morelkers is een stevige kers met een zoetzure smaak.

kersenbloesem

kersenbloesem in de Morellenfeuer.

 

 • Lapins: De Lapins is een lekkere zoete kers. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk, nooit in de winter. Kersen zijn echte groeiers, maar wilt u de boom klein houden, dan alle nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien, zodanig dat er 4 of 5 bladeren blijven zitten. Dit blijven doen tot einde groeiseizoen. Bemesting: in februari en in de herfst organisch-minerale meststof geven. Goede productie bij voldoende boomvolume.

 

 • Hedelfinger: De Hedelfinger is een lekkere zoete kers. Bestuiving: zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Dubbele Meikers of Stella meer succes. Snoeien: na de pluk, nooit in de winter. Kersen zijn echte groeiers, maar wilt u de boom klein houden, dan alle nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien, zodanig dat er 4 of 5 bladeren blijven zitten. Dit blijven doen tot einde groeiseizoen. Bemesting: in februari en in de herfst organisch-minerale meststof geven. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.

Ook hebben wij een kersenboom met 5 soorten:

 • Stella: De kersenboom Stella is een sappige vrij zoete donkerrode kers en is een late bloeier. Geeft grote lichtroze bloesem.
 • Kordia:De Kordia is een bekende grote donkerrode kers. In de Betuwe is de Kordia uitgegroeid tot één van de populairste soorten. Dit komt omdat het één van de grootste kersen is. De zeer goede smaak maakt de kers perfect af. Kersenboom Kordia geeft veel vruchten. Zijn vruchten zijn lang houdbaar.
 • Regina:De Regina is een niet barstgevoelige zoete donkerrode kers die goed is voor consumptie. Deze zeer bekende Kersenboom bloeit laat en heeft een late rijpheid,waardoor de vruchten meer zonuren krijgen,dit is zeker terug te proeven in de smaak.  De Kersenboom Regina geeft grote lichtroze bloesem.
 • Dubbele meikers:De Dubbele meikers geeft rode kersen met een zoet/zure smaak die geschikt zijn voor consumptie. De Dubbele Meikers groeit goed in de tuin en geeft een grote opbrengst. De kersenboom Dubbele Meikers is een ouder ras
 • Morel: Zure kers
  ‘Morel’, ook bekend als ‘Rheinische Schattenmorelle’ is voor de tuin een gemakkelijke vruchtboom. Deze kers is zelfbestuivend en draagt grote donkerrode vruchten, zelfs op het noorden. Het boompje heeft bescheiden afmetingen en de vruchten rijpen zelfs bij regenachtig weer. Het kan voorkomen dat aan sommige takken de vruchten wat later rijpen. Het is eerder een voor- dan nadeel als niet alle kersen tegelijk rijp zijn.

Link naar morellen inmaken:Landleven

Verzorging:

Zoete kersen zijn erg veeleisend: vochthoudende, diep doorwortelbare, lichte kleigrond hebben ze het liefst. De beste planttijd is november, maar later, tot eind februari kan ook, zolang het maar niet vriest.
De plantafstand voor hoogstambomen bedraagt minimaal 8 meter. Zoete kersen kunnen de eerste 10 jaar na aanplant beter niet bemest worden, om de kans op ziektes en gommen te verkleinen. Na deze leeftijd krijgen ze wel weer graag mest, in april en in juni.

Zure kersen stellen minder hoge eisen aan de grond, zolang deze maar niet te zwaar of te nat is. De Meikers zit met zijn wensen tussen beide soorten in. De zure kers wil wel graag bemest worden, zowel met stalmest als met kunstmest (ieder voorjaar in april 125 gr patentmest voor ieder jaar dat de boom oud is en begin juni nog eens wat kalksalpeter). Ze dragen alleen vrucht op het tweejarige hout, dus moet verjongingssnoei toegepast worden om voldoende vruchtdragende takken binnen in de boom of struik te houden.

Snoeien:

Snoeien van de kersenboom moet in de zomer gebeuren. Zorg uiteindelijk voor een open boom met een aantal hoofdtakken, vanwaaruit de zijtakken komen. Snoei elk jaar in de zomer de lange dunne scheuten weg tot op 10 cm vanaf een dikkere houtige tak. Zo wordt voorkomen dat de fruitboom een te dichte kroon krijgt.

kers in wording
%d bloggers liken dit: