Deze blog gaat over onze kleindochters in de tuin.Minder vaak dan afgelopen jaar ging de oudste mee.Dat kwam omdat we verhuisden naar een woning verder weg van de tuin.Ons vorige huis lag op loopafstand en vaak liep ik dan met haar daar naar toe.Daarnaast kwam er een zusje, met een baby erbij ging het minder makkelijk.Slaapjes vielen niet tegelijk, was de een wakker, moest de ander naar bed…….Ook was de zomer zo heet dat het veel te warm was om ze mee te nemen.

Toch is de oudste vaak geweest, nog steeds vraagt ze vaak of ze mee mag naar de tuin.In de tuin van haar ouders staat een bak waar we aardbeien in gezet hebben.Zelfs gisteren heeft ze er nog twee geplukt!Onkruid tussen de tegels wijst ze  aan als aardbeienplanten.Slakken verzamelt ze vooral in het voorjaar, ze aait ze. Later in de zomer was ze er minder lief voor en maakte ze “tot” oftewel dood. Dat leerde ze niet van mij…………

madeliefjes plukken

Het seizoen begon voor haar met doperwtjes zaaien, ze deed dat in eerste instantie in het zand van de zandbak.Toen de peulen eenmaal zo groot waren om geplukt te worden, kwam ze wekelijks “operten”plukken.

doperwten zaaien

Doppen vond ze ook helemaal leuk:

doperwten doppen

Met de doperwten kwamen ook de aardbeien.Kilo’s heeft ze “geplukt”, vaak  aardbeien die ik kocht omdat er geen rijpe waren.Ik legde ze rond de planten en zij”plukte”ze vol enthousiasme.Ze zegt niet aardbeien maar aardijen, vaak belde ze op zondagochtend of ze aardijen mocht komen plukken.

Helpen met stenen leggen, ook dat is helemaal leuk.

opa helpen

Bonen plukken, bieten uit de grond trekken,courgettes, frambozen plukken, bramen[noemt ze brabozen],druiven,pompoenen en tomaten plukken.Alles vond ze leuk en deed ze enthousiast, Ze wist ook precies waar alles stond in de tuin. Kwam ze aan met haar vader, dan riep ze steevast : “Oma kom! ” en haar eerste gang was naar de aardbeienplanten.

bieten oogsten
bij de bieten in de kruiwagen.

Soms rent ze zo hard dat ze struikelt, pleisters plakken is ook erg interessant, ook al is het op haar mond.

tand door de lip
bonen plukken.Ze lust graag “bomen”

.De jam die ik van de aardbeien en bramen maakte noemt ze oma’s jam en lust ze graag op brood.

aardbeienjam

Naast het plukken is de zandbak ook favoriet, of de pop mag in bad.In het voorjaar keek ze vol belangstelling naar de kikkervisjes die uit de dril gekomen waren.

kikkervisjes bewonderen

Aan het eind van dit seizoen hebben we de pompoenen gepukt. Die dag belde ze dat ze kwam pampikken. Het duurde even voordat ik snapte dat ze picknicken bedoelde.Handdoek op de grond, flesje drinken, smarties en een krentenbol en pampikken maar!

pampikken

Haar zusje kwam slechts eenmaal naar de tuin,maar kroop net als haar grote zus op dezelfde leeftijd dwars door alles heen.

in die hele grote tuin

Babyhapjes worden van onze biologische groenten gemaakt.

bietjes uit opa’s en oma’s tuin gegeten

Jullie begrijpen dat we gek zijn op onze kleindochters. Ik hoop dat ik er aan bijdraag dat zij de liefde voor de natuur ook krijgen.Ik moet reëel zijn, misschien komt er een tijd dat ze de Iphone interessanter vinden dan aardbeien plukken.Toch hoop ik dat ze later wel met plezier terug denken aan de tijd op de tuin bij opa en oma. Dat is ook de reden dat ik deze hele blog aan hen wijdt.Ik heb enorm van hen genoten als ze op de tuin waren!

4 Replies to “Kleindochters in de tuin”

Leuk als je een reactie achterlaat!