
Knoflook kweken:
Knoflook heeft lang werk om te groeien
Van een teentje tot een bol met allerlei teentjes knoflook, het duurt even. Wie de teentjes vanaf half september tot half november in de grond zet, heeft de zomer daarna al prachtige knoflook. De bollen hebben dan alle tijd om te rijpen en te drogen. Dat laatste is heel belangrijk om ze lang te kunnen bewaren.
Belangrijk is wel om biologische knoflook voor de teelt te gebruiken om een goede oogst te garanderen. De knoflook die in de winkel ligt kan ook gepoot worden, maar is dat minder geschikt voor. Houdt bij het poten al wel rekening met de plek waar je ze zet:Zet ze niet jaarlijks op dezelfde plek,maar houdt een wisselteelt aan van 6 jaar.
Bij het kweken van knoflook is de geur van knoflook overduidelijk aanwezig en niet iedere plant houdt daarvan: Erwten, bonen en peultjes houden dus echt niet van knoflook. Maar aardbeien, frambozen, bietjes, worteltjes en tomaten zijn er juist dol op.
De manier om knoflook zo goed mogelijk te planten
Haal de tenen los van de bol en houdt de grootste apart voor een goede oogst.De kleinere kun je beter niet poten maar opmaken in de keuken.
Plant de teentjes op zo’n 10centimeter van elkaar op een rij.De punt van de teen moet omhoog staan.Plant ze op tussen de 5 en 10 centimeter diepte.Zelf heb ik het bed afgedekt met stro tegen het onkruid en als bescherming tegen strenge vorst.
In de voorzomer kan dan nog worden uitgedund en dan staan de planten dus 20 centimeter van elkaar. Dat is de goede afstand voor een perfecte oogst.De uitgedunde knoflookstengels kun je gewoon gebruiken.De groene stengels met onderaan een gebleekt stukje groen hebben een heerlijke knoflooksmaak.Uiteraard kun je de tenen meteen op de juiste afstand poten,nl 20 cm van elkaar.
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/54319-zelf-knoflook-kweken.html

Bemesting
Voor knoflook is het van belang dat de structuur van de bodem goed blijft. Omdat het gewas lang op het veld staat en we tussendoor geen grondbewerking meer kunnen uitvoeren, moeten we van te voren onze maatregelen nemen. Meng dus bv een flinke hoeveelheid compost door de bodem . Bij gebrek aan compost is potgrond ook prima. Turfmolm is minder geschikt, dat is wat te zuur voor knoflook.
Ziekten en plagen
Witrot is een schimmel die in de bodem leeft en knoflook tijdens alle groeistadia kan aantasten. Voorkomen is beter dan genezen; pas altijd een vruchtwisseling van enkele jaren toe en zorg ervoor dat de grond goed water kan afvoeren. Een manier omdat te doen is het maken van een verhoogd plantbed. Trips kunnen langgerekte gele strepen op het blad veroorzaken. Trips is vooral een plaag als het erg droog is.
Gewasverzorging
Geef de planten vooral in het voorjaar goed water. In de afrijpingsfase mogen de planten wel wat opdrogen.Voor knoflook moet je ook wisselteelt toepassen: poot de teentjes niet elk jaar op dezelfde plaats; daar moet zo’n zes jaar tussen zitten.
Oogsten en bewaren
Als het blad verdroogd en de knoflookstelen omvallen, is het gewas rijp. Kleinere bolletjes zijn vaak eerder rijp en kondigen de oogst al aan. Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken. Bewaar knoflook op een droge, koele, vorstvrije plaats.Je kunt de schoon gemaakte tenen ook heel goed invriezen.
http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/knoflook/knoflook.php

Boven de oogst van Flavor
Geteelde soorten:
2016:
- Vallelado
- Purple Glazor
- Oosterdel
2017: Flavor
2018:Knoflook gekocht in Surinaamse winkel en eigen knoflook, oogst 2017[Flavor]
2019:
- Olifantenknoflook
- Fokhagyma
2020
- Olifantenknoflook[ eigen oogst 2019]
- Fokhagyma [ eigen oogst 2019]
Hieronder zie je de bol van olifantenknoflook. Een teen is zo groot als een theelepeltje.Ik las dat ik de knoflook te vroeg geoogst heb, ik had hem moeten laten staan tot na de bloei. Ik oogstte hem juist omdat er bloemen in kwamen.Een andere naam voor deze knoflooksoort is ook wel oerprei.De tenen hebben en milde smaak.


2021 olifantenknofllook, eigen oogst
2022 olifantenknoflook eigen oogst
Ljubasha herfstknolook
Moet ik nog doen. Iets aan de late kant, maar ik probeer het.
kan nog wel volgens mij hoor, oogst je wat later