Afgelopen maand eerder schreef ik al over koken uit eigen tuin. Ik vind het leuk om iets anders dan gewoon te maken van de oogst uit onze tuin.

Toch maakte ik dit weekend een “gouwe ouwe”, namelijk een ouderwetse appeltaart. Afgelopen jaar hadden we een Rode Boskoop gekocht, ofwel een appelboom met goudrenetten.Dit jaar hadden we wel 6 hele appels in de boom, ze hadden toch een aardig formaat gekregen ondanks de luizen en de droogte. Om de parkieten voor te zijn, heb ik ze geplukt en het waren er precies genoeg voor een home made appeltaart.Heerlijk!

Suikermais:

De suikermais in de tuin is ook oogstrijp. Maïs behoort tot één van de makkelijkste teelten in de moestuin. Weinig of geen belagers waar je rekening mee moet houden. Nog meer dan bij andere groenten geldt bij suikermaïs : vers is best! Zelf gekweekte suikermaïs die je kan koken enkele minuten na het oogsten smaakt het allerbeste. Ter illustratie : kolven die niet koel bewaard worden zullen op 2 uur tijd tot 50% van het suikergehalte verliezen.

Als de groene draden donker bruin verkleuren  kan er geoogst worden. Het is het gedeelte van de draden die uit de kolf hangt, onder de schutbladeren zijn ze dan nog groen.

Ik had 6 kolven geoogst en heb er nu nog een stuk of 6 staan.In een kookprogramma op tv, waar we afgelopen week toevallig langs zapten werd er gekookt met mais. De dame kookte in Zambia of een soortgelijk land, stond aan een strand op een buitenkeuken een gerecht te maken wat mij wel aansprak.Omdat we aan het eind invielen, heb ik een beetje gegokt wat er allemaal inging. Het was een recept van een salade met mais,sperziebonen en quinoa .Ik zal het recept deze week toevoegen onder het kopje koken uit eigen tuin.

Ook had ik afgelopen week in het programma Binnenstebuiten een salade klaargemaakt zien worden met bleekselderij en walnoten, ook dat zal ik toevoegen bij de recepten. De kok maakte het als bijgerecht bij een lasagne.Wij hebben het als hoofdgerecht gegeten met gebakken aardappeltjes en een varkenshaasje.

 

Geoogst:

Vandaag kwamen dochter en schoonzoon even op de tuin, ze waren benieuwd hoe hij er bij stond. Gelukkig kon ik meteen weer wat courgettes, tomaten en aubergines kwijt aan hen. Met een kistje met ook nog druiven, jonge venkel en sperziebonen kunnen zij weer even vooruit.koken uit eigen tuin

Druiven:

De druif Boskoops Glorie is nu rijp, ze zijn heerlijk zoet geworden. Ook de witte druif [Vroege van der Laan] is inmiddels geplukt.Van de roze pitloze druif [Vanessa]beginnen de eerste trossen ook rijp te worden.Vorig jaar had ik een druivenpers gekocht omdat ik kilo’s druiven tegelijk zou hebben.Dat dacht ik,maar dat is dus niet zo.De ene druif is eerder dan de andere en dan nog hangt er maar vanaf hoe ze hangen, de hele dag zon of niet. Het gaat dus in etappes. Deze week heb ik met de eerste pluk druivensap gemaakt, heerlijk zoet zeg! Ik heb het sap ongezoet gekookt met een kaneelstokje.Van een deel heb ik daarna gelei gemaakt, lekker bij wild heb ik gelezen…..

gelei van 3 soorten druiven

De druif Frankenthaler is nog niet eens aan het kleuren en aan de Suffolk Red hangen geen druiven, de trosjes zijn verdroogd, geen idee hoe dat gekomen is…

Tomaten

Aan de tomatenoogst is nog steeds geen eind gekomen, dit weekend dus weer een pan tomatensap gemaakt.Volgend jaar neem ik niet meer zoveel heb ik mij voorgenomen.Van de 8 verschillende soorten zijn er wel veel mooie tomaten bij.De tomaat Hazelgold vond ik een mooie, heb ik ook een mooie pastasaus mee gemaakt, lekker dik.Ze waren zo groot, het leken wel kleine pompoenen.De tomaat Glossy roseblue komt volgend jaar in ieder geval niet terug.Ze gingen snel bederven.De smaak was volgens mijn man niet bijzonder. Ik houd er zelf niet van een tomaat zo te eten, dus ik heb hem aan een kleine smaaktest gezet. De cherrytomaat Cerise vond hij het lekkerst.

Hazelgold

De tomaat San Mirzano hangt nog vol met tomaten die nog rijp moeten worden.Deze tomaat is ook bij uitstek geschikt voor pastasaus. Ik heb nog genoeg potten klaar staan, dus laat maar komen, die tomaten. Op de foto hierboven liggen ze aan de rechterkant.

De bijen, vlinders en hommels weten de bloemen in de tuin goed te vinden:

bloemen van het bijenmengselzaad
Klussen:

Deze week was het niet zo warm meer en heeft Ben drie nieuwe bakken gemaakt. Afgelopen winter hadden we al een hakselaar gekocht om zelf mulch te kunnen maken en niet met hele bergen afval in de compostbak te zitten.Deze week heeft hij het nieuwe speeltje voor het eerst gebruikt om al het snoeihout wat we opgespaard hadden te snipperen.

hakselaar
mulch

Zelf heb ik de aardbeienbakken opnieuw gevuld met stekken. De oude planten waren drie jaar oud en zijn vernieuwd worden omdat de planten steeds kleinere aardbeien gaat geven.

aardbeienstekken

5 Replies to “Koken uit eigen tuin, deel twee”

  1. Wat een hoop soorten tomaten zeg! Prachtig om te zien al die kleuren en vormen,Wij houden er van!
    Leuk die foto van onze zoon met groentebak. en lief dat wij ervan mee mogen eten.Ook die gelei lijkt me lekker.Romy zei bij de yoghurt maar dus ook bij vlees [wild]?
    Binnenstebuiten is idd een programma met af en toe heerlijke recepten.Die van jou met de bleekselderij ga ik deze week eens maken als ik t recept kan vinden..

Leuk als je een reactie achterlaat!