Zaaien

Komkommers horen bij de familie van Cucurbitaceae. Augurken, meloenen, courgettes en pompoenen horen tot dezelfde familie: het zijn allemaal min of meer kruipende of slingerende planten. De bladeren zijn vrij groot en behaard, kunnen zelfs stekelig aanvoelen.

Komkommers kun je vanaf half april zaaien. Het beste doe je dat binnen. Binnen twee weken komen de plantjes al boven de grond. Als ze half mei groot genoeg zijn, kun je ze uitplanten: buiten of in de kas.

Na verloop van tijd zie je de eerste bloemknoppen verschijnen: de komkommer in wording.

Een komkommer kan flink groeien, hou daar rekening mee met het planten.Ik zet zelf meestal twee planten in de kas.Niet omdat ik van 1 plant te weinig opbrengst heb,maar mee eentje voor reserve in geval er een dood gaat.De lange ranken van de komkommer moet je wel opbinden, dus ook daar moet je aan denken bij het planten.

Opbrengst

Van een komkommerplant kun je ontzettend veel vruchten hebben. In 2019 had ik wel over de 100 komkommers van twee planten.

Bemesting
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Ik gooi altijd compost in het plantgat.Eventueel kun je in de loop van het seizoen nog bijvoeden, door bv compost of wat culterrakorrels oid rond de stengel te strooien.

Gekweekte rassen:

  • 2016:Manny f1 hybride bio-geteeld
  • 2017: Manny[ rest zaden 2016]
  • 2018: witte minikomkommer
  • 2019:Beth Alpha
  • 2020: Beth Alpha[ rest zaden 2019]
2017 in de kas geteeld
2018 buiten, witte minikomkomer

2018

Dit jaar kweekte ik witte minikomkommers. Ik vond de smaak daarvan niet echt bijzonder en zal het niet snel nog een keer doen. Maar smaken verschillen dus voor een ander kan het een prima soort zijn.De opbrengst was wel heel goed.Ik had de planten buiten staan.

2019

Soort: Beth-Alpha. Ik bestelde dit ras omdat het een soort is met wat kleinere komkommers. Thuis ben ik de enige die komkommer lekker vind, mijn man houdt er niet van.Dus een wat kleiner soort is voor mij alleen prima.

Dit jaar wilde ik eens kijken wat het verschil zou zijn van het kweken in de kas en buiten: 1 plant in de kas en 1 plant buiten, op een beschutte plek naast een schuurtje.

Eigenlijk was er geen verschil: De komkommers deden het op beide plaatsen vergelijkbaar goed.Misschien speelde het weer daarin een rol, het was een warme, droge zomer.

De oogst in 2019 was enorm.De Beth Alpha bleek een lekkere komkommer te zijn.Ik had deze soort gekozen omdat hij niet zo groot wordt.Al met al waren de komkommers gemiddeld een 20 cm lang.Ik heb ze niet geteld, maar aan twee planten heb ik er zeker ver over de honderd geplukt dit jaar

komkommer

2020

Dit jaar zaaide ik de rest van de zaden van 2019.Het ontkiemen ging goed, maar steeds als ik plantjes had uitgeplant, werden ze opgegeten. Ik dacht door slakken.Zelfs potten over de plantjes hielp niet.Tot ik in de kas eens goed keek omdat ook de paprika planten eraan gingen. Het bleken pissebedden te zijn, die het jonge groen op aan het peuzelen waren.Ik legde natgemaakte houtstronken in de kas en uitgeholde aardappelen om ze daarheen te lokken en dat werkte. Iedere dag als ik kwam, klopte ik de pissebedden van het hout af op een plek in de tuin waar ze naar mijn idee geen kwaad konden. Hetzelfde deed ik met de aardappelen.

Al met al had ik pas heel laat een plant die het ging doen.Misschien was het wel juli. De opbrengst was dit jaar daardoor ook bij lange na niet zo groot als het jaar ervoor….

deze foto is van half september, toen kon ik pas de eerste komkommers plukken