Komt er eens een keer een eind aan die kou en wind…. Hadden we twee weken geleden Siberische temperaturen, dit weekend staat weer in het teken van Arctische weersinvloeden.Momenteel sneeuwt het en hier aan het water staat een zeer harde ijskoude wind. De gevoelstemperaturen liggen weer ver onder het vriespunt.Hadden we afgelopen maandag al het voorjaar in de bol, nu wordt dat meteen weer teniet gedaan.

Ik had natuurlijk de tuinboon plantjes al afgelopen week uitgepoot in de volle grond en ze ook nog afgedekt met vliesdoek, maar of het bestand is tegen dit weerstype betwijfel ik…..

Op het balkon van ons nieuwe huis had ik ook allemaal potten/bakken gemaakt met voorjaarsbloeiers,zoals viooltjes, hyacinten, witte druifjes en ranonkels. Ik heb geen idee of de viooltjes en ranonkels tegen de vorst bestand zijn, dus voor de zekerheid heb ik alles maar naar binnen gezet.Zo blijft een mens bezig zullen we maar zeggen.ranonkel

Die ranonkels vind ik een erg leuk bloemetje, het doet wat denken aan de zinnia vind ik.

Symboliek

Wist je dat de ranonkel symbool staat voor charme? Gaf je in de Victoriaanse tijd een bos ranonkels, dan zei je: ‘Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden’. Och, dat waren nog eens tijden. Maar vergis je niet, ook nu nog maak je mensen blij met een bonte bos ranonkels.Afgelopen week kreeg ik nog een boeket bloemen bezorgd waarin ook veel ranonkel verwerkt is.Zie de foto hieronder.ranonkel

Herkomst

Oorspronkelijk komt de ranonkel helemaal uit Midden-Azië. Via allerlei omwegen belandde de bloem uiteindelijk ook in Europa, waar zij haar officiële naam kreeg: Ranunculus. Dit is het Latijnse woord ‘rana’ wat staat voor kikkertje, niet zo gek als je bedenkt dat de ranonkel in het wild voorkomt in drassige gebieden.Ranonkel is een plantenfamilie met zo’n 2000 soorten, waarvan de meeste voorkomen in gematigde klimaatzones op het noordelijk halfrond. De plant doet het goed in vochtige borders en perken en heeft het meeste impact in groepjes.De plant groeit uit grillig gevormde knolletjes die ook wel klauwtjes worden genoemd. Potranonkels bloeien in vanaf begin maart tot eind april. Zelfs als ze uitgebloeid zijn, blijven ze nog mooi, want het pluizige zwarte hartje groeit nog een tijdje door.

Elk land noemt ‘m ook boterbloem: Perzische, Hollandse, Franse en Schotse boterbloem, het zijn allemaal ranonkels (en behoren tot dezelfde plantenfamilie).

De bloem speelt een hoofdrol in een bekende Iraanse sage over een verlegen prins die zijn liefde niet aan een leuke nimf durfde te verklaren. Hij stierf aan een gebroken hart en veranderde in een ranonkel, die zijn geheim verborgen houdt in haar bloemblaadjes.

De gemeente heeft naast ons complex weer een berg compost gestort, maar het is geen weer om nu in de tuin aan de gang te gaan, misschien dat als aankomende week de wind wat minder is en de zon schijnt, we wat kruiwagens vol kunnen gaan scheppen.

Nu beperk ik mij tot binnen, ik ga een pan hachee maken en een pan pastinaaksoep. Afgelopen maandag hebben we de laatste pastinaken uit de tuin geschept en toevallig zag ik bij het tv programma “Binnenstebuiten” dat een van de koks die soep maakte. Het zag er lekker uit, dus die ga ik proberen

Nodig: 400 gr Pastinaak, 1 prei, 1gele paprika,1avocado en bouillonblokjes

 

  • Schil de pastinaak en snij deze in stukjes.

  • Was de prei en snij deze ook in stukjes en snij de paprika in blokjes.

  • Verhit een soeppan met een scheutje olie, fruit hierin de prei en paprika.

  • Bak 2 min op middelhoog vuur de pastinaak mee en blus het vervolgens af met het water.
  • Voeg de bouillonblokjes eraan toe en kook het ongeveer 15 minuten.
  • Verwijder de pan van het vuur en pureer het met een staafmixer tot een egale soep.
  • Voor het uitserveren snij je de avocado in blokjes en garneer je deze in de soep.

 

 

Leuk als je een reactie achterlaat!