Amanchelier Lamarckii, Amerikaans krentenboompje

Als het krentenboompje begint te bloeien, is het echt lente. De bloei begint ongeveer in april.Met een zacht voorjaar kan dat ook iets eerder zijn.In onze tuin staat deze struik vanaf het begin en is nu ongeveer 2 meter hoog.

De struik hangt vol kleine witte bloemtrosjes. Ze zijn erg in trek bij allerlei insecten. Vervolgens komen daar ook vogels zoals mussen op af.

Krenten

Direct na de bloei zie je vruchtjes vormen: de krenten. Ze zijn in eerste instantie groen maar verkleuren van groen naar rood naar blauwzwart. De krenten zijn eetbaar voor mensen, maar vogels zijn er ook gek op.Voordat ze de kans te verkleuren zijn ze vaak al uit de struik gegeten☻Ze smaken zoet, een beetje als een bosbes en zijn een tikje melig. De bessen zijn rijp in juli/augustus.

In de oksels van de bladeren ontwikkelen zich in juni al weer bloemknoppen voor het volgende jaar.

Vroeger werd het krentenboompje vaak in boerentuinen geplant om zijn aromatische, zoete, krentachtige vruchten, die zelfs op de markten verkocht werden. De naam Krent of krentenboom is ontstaan doordat de bessen vroeger werden gedroogd en in plaats van krenten in gebak verwerkt. Hij hoort bij de familie van de Rosaceae.[ bron Tuinen.nl]

Standplaats

De Krent groeit het best op licht vochtige en zure grond, maar ook op voedselarme gronden. Hij past zich gemakkelijk aan de bodemomstandigheden aan. Zon of halfschaduw, het maakt allemaal niets uit.

krentenboompje
hoe roder hoe lekkerder voor de vogels. Merels snoepten er deze week al van

Herfstkleur

In de herfst kleurt het blad heel mooi rood.Dit struikje geeft dus een paar seizoenen plezier in de tuin.

krentenboompje
krentenboompje in herfstkleur

Snoeien

Snoeien kun je direct na de bloei doen.Het is niet noodzakelijk om te doen, soms is een vormsnoei alleen aan te bevelen.Na de snoei vormen zich snel nieuwe loten die volgend voorjaar alweer gaan bloeien.Je kunt ook wachten met snoeien tot het blad gevallen is. De loten die zich daarna gaan vormen bloeien dan pas het jaar daarop.

Het voordeel van dit boompje/struikje is dat je hem in iedere tuin kwijt kunt.Hij is heel klein te houden, dus past zelfs in een patiotuin.Maar heb je de ruimte om hem te laten groeien kan hij wel 10-12 meter worden.

Er zijn heel veel soorten Amancheliers, wel zo’n 25.

Leuk als je een reactie achterlaat!