Toen we dit voorjaar onze nieuwe tuin gingen inrichten, wilde ik graag een apart stuk hebben met kruiden, het liefst naast ons zitje zodat de geuren dichtbij zijn eb de kruiden makkelijk te plukken zijn.In het oude stuk tuin hadden we wel wat kruiden staan,maar meer de standaard kruiden zoals peterselie, selderij, lavas. In de loop van het seizoen heb ik steeds meer gekocht en ze zijn flink gegroeid. Doordat we nog een stuk gras hebben weggehaald, moet ik in het najaar de kruiden toch weer gaan herindelen. Sommige staan ook veel te dicht bij elkaar, toen ik ze plantte, wist ik niet dat ze in zo,n korte tijd zo zouden uitdijen. Zo is het kleine plantje citroenmelisse nu een enorme bos geworden. Waar ik me nu aan het eind van het seizoen wel op heb betrapt is dat ik nauwelijks van die kruiden heb gebruikt, naast de bekende kruiden is het zo ongeveer bij tijm, basilicum, munt en rozemarijn gebleven. Ik moet daar toch wat meer mee gaan doen!
Welke kruiden staan er dan zoal?
Lavas, bieslook, daslook, saffraan,oregano, 3 soorten basilicum,koriander,citroenmelisse,rozemarijn,tijm,kleine pimpernel,salie,dragon,kerrieplant,peterselie,selderij,laurier ,munt in 4 smaken en natuurlijk knoflook. Zie ook: https://volkstuinvanbemar.nl/ontdek-onze-tuin/kruiden/
Nou zijn kruiden makkelijke planten en ze groeien dus ook snel, geuren heerlijk.Ik vind het wel jammer dat ik er zo weinig mee gedaan heb, ik heb een takje hier en daar gebruikt voor een pastasaus,thee ,soepje of ovenschotel en dan nog wat lavas en peterselie ingevroren voor de winter maar dat is het dan wel.Vorig jaar had ik nog kruidenolie gemaakt en kruidenazijn,maar ik bedenk mij nu dat ik dit jaar helemaal niet heb gedaan terwijl het toch erg lekker was. Maar niet getreurd, het kan nog…
Ik las een blog van een Belgische tuinder[moestuinmomenten] en zag daar wat tips:
Genoeg ideeën om toch nog wat mee te gaan doen, daarnaast ook nog wat andere tips