kruiden collage

Toen we dit voorjaar onze nieuwe tuin gingen inrichten, wilde ik graag een apart stuk hebben met kruiden, het liefst naast ons zitje zodat de geuren dichtbij zijn eb de kruiden makkelijk te plukken zijn.In het oude stuk tuin hadden we wel wat kruiden staan,maar meer de standaard kruiden zoals peterselie, selderij, lavas. In de loop van het seizoen heb ik steeds meer gekocht en ze zijn flink gegroeid. Doordat we nog een stuk gras hebben weggehaald, moet ik in het najaar de kruiden toch weer gaan herindelen. Sommige staan ook veel te dicht bij elkaar, toen ik ze plantte, wist ik niet dat ze in zo,n korte tijd zo zouden uitdijen. Zo is het kleine plantje citroenmelisse nu een enorme bos geworden. Waar ik me nu aan het eind van het seizoen wel op heb betrapt is dat ik nauwelijks van die kruiden heb gebruikt, naast de bekende kruiden is het zo ongeveer bij tijm, basilicum, munt en rozemarijn gebleven. Ik moet daar toch wat meer mee gaan doen!

Welke kruiden staan er dan zoal?

Lavas, bieslook, daslook, saffraan,oregano, 3 soorten basilicum,koriander,citroenmelisse,rozemarijn,tijm,kleine pimpernel,salie,dragon,kerrieplant,peterselie,selderij,laurier ,munt in 4 smaken en natuurlijk knoflook. Zie ook: https://volkstuinvanbemar.nl/ontdek-onze-tuin/kruiden/

gras weg en de tuin is weer groter

 

Nou zijn kruiden makkelijke planten en ze groeien dus ook snel, geuren heerlijk.Ik vind het wel jammer dat ik er zo weinig mee gedaan heb, ik heb een takje hier en daar gebruikt voor een pastasaus,thee ,soepje of ovenschotel en dan nog wat lavas en peterselie ingevroren voor de winter maar dat is het dan wel.Vorig jaar had ik nog kruidenolie gemaakt en kruidenazijn,maar ik bedenk mij nu dat ik dit jaar helemaal niet heb gedaan terwijl het toch erg lekker was. Maar niet getreurd, het kan nog…

Ik las een blog van een Belgische tuinder[moestuinmomenten] en zag daar wat tips:

Genoeg ideeën om toch nog wat mee te gaan doen, daarnaast ook nog wat andere tips

1. Culinair

Meestal worden kruiden gekweekt om te gebruiken in de keuken. Er zijn nochtans een heleboel andere interessante toepassingen…

 • Kruiden worden het vaakst gebruikt in hoofdgerechten, maar heb je ze al eens geprobeerd in desserts? Fruitsalade, cake, koekjes, sorbet, yoghurt… Het zijn maar enkele voorbeelden van desserts die een heel nieuwe interpretatie krijgen als er basilicum, lavendel, rozen en/of andere eetbare bloemen worden toegevoegd.
 • Ook kruidenthee kan erg lekker zijn. Veel kruiden, zoals salie, rozemarijn, tijm en nog vele andere hebben ook een geneeskrachtige werking
 • Kruidenolie en -azijn maken is helemaal niet moeilijk, en erg nuttig. Je gemaakte product kan op heel veel manieren worden toegepast in de keuken. Bovendien zien de flesjes er mooi uit en vormen ze een prachtig geschenkje.
 • Ook kruidenboter is niet te versmaden. Meng wat boter met een combinatie van verschillende (verse) kruiden en bloemen (look, rozemarijn, citroenvebena, goudsbloemblaadjes, peterselie,…) en je hebt een heerlijke kruidenboter om op een stukje brood te smeren.
 • Je kan ook kruidenzout maken. Je kiest zelf (gedroogde) kruiden naar keuze en mengt deze met grof zeezout. gebruik dit zout om je gerechten op smaak te brengen, of als mooi cadeautje.
 • Vries ze in als ijsblokjes. Zo kan je aan elk drankje een speciaal smaakje toevoegen.
 • Met kruiden uit de tuin kan je ook heerlijke limonades maken.

 

2. Medicinaal

Een heleboel kruiden – zelfs degene die je gewoon in je tuin hebt staan – hebben geneeskrachtige eigenschappen.

Enkele voorbeelden:

Citroenmelisse: helpt tegen stress en spanningen

Tijm: werkt versterkend op het immuunsysteem, helpt bij verkoudheden en remt hoest.

Basilicum: helpt tegen darmkrampen en buikpijn

Munt: kan hoofdpijn en misselijkheid tegengaan en jeuk verlichten

Duizendblad: werkt ontstekingsremmend, bevordert de stoelgang en helpt bij verkoudheden

 • Een heleboel symptomen  kan je behandelen met een aftreksel van een kruid met medicinale eigenschappen (kruidenthee)
 • Een kruidensiroop maken is niet moeilijk. Sommige siropen hebben ook een geneeskrachtige werking (denk hierbij bijvoorbeeld aan tijmsiroop, die helpt tegen winterse kwaaltjes).
 • Als je de medicinale kracht  lang wil bewaren, kan je bijvoorbeeld een tinctuur make, of medicinale olie die je kan gebruiken om een zalf of créme mee te maken.
 • Je kan ook je eigen zeep, badzout of shampoo maken.

Leuk als je een reactie achterlaat!