Ik heb al eens eerder geschreven over de moestuinen van mijn opa’s Vooral met de opa van mijn moeders kant liep ik vaak mee in zijn tuin.Altijd had hij wel iets voor ons, kleinkinderen.De eerste aardbei die in de suikerpot gedoopt werd, of met een klomp geschrapte krieltjes, een doosje bessen, mooie bloemen…Ik was het oudste kleinkind en had nu bezien, volgens mij soms een streepje voor.Misschien ook wel omdat ik “een tuinkind” was….

In de moestuin van die opa stonden twee grote kruisbessenstruiken voor zover ik mij dat herinner. Struiken met van die mooie groene bessen eraan. Als de bessen eenmaal echt rijp waren dan plukte mijn opa ze eraf..Het plukken was een gevaarlijk klusje, ik herinner mij de scherpe stekels.Wij aten ze eigenlijk niet,maar zogen ze leeg.En dat was heerlijk…..De schil was stug dus die lieten we liggen.Volgens mij noemde mijn opa ze klapbessen.

Drie jaar geleden kochten wij een kruisbessenstruik.We hadden toen nog maar 1 volkstuin van zo’n 160 m2. Eigenlijk stond hij steeds in de weg en haalden we wat keren onze handen of benen open. Hij verhuisde naar de tuin van de buurman aan het eind van het seizoen.Wij waren klaar met het ding. De tuinbuurman stopte echter met tuinen vorig jaar en bood een en ander aan ons aan.Inmiddels hadden wij er tuin bij genomen en dus was er ook weer ruimte voor de kruisbes. Vanuit de kluit groeiden scheuten omhoog en die heb ik afgestoken waardoor we nu 3 struiken hebben.We proberen er struiken op stam van te kweken zodat het plukken beter gaat. Ik heb dat nl een keer gezien ergens.Ik weet niet meer waar wij de struik gekocht hebben en ook niet wat de soortnaam is. Ik denk dat het de soort “Remarka” is, omdat die bessen in juni rijp zijn en rood af rijpen.

Afbeeldingsresultaat voor klapbessen

afbeelding van internet

Dit jaar hangt de grootste[ maar nog kleine] struik  vol vruchten die langzaam rood  kleuren. De rijpe heb ik al geproefd. Ze zijn niet zo groot zoals ik de kruisbessen van mijn opa herinner.In mijn herinnering had hij groene kruisbessen.De schil is ook nu wat stug maar het vruchtvlees is lekker zoet.Gisteren heb ik ze allemaal geplukt.

Ik ben op zoek gegaan naar een recept met kruisbessen en vond er een van een kruisbessentaart.Die heb ik gisteren gemaakt.Ik kwam niet aan een pond bessen, heb er dus een doosje fruit doorgedaan.Ik heb hem iets te vroeg uit de oven gehaald, hij is wat bleekjes, maar de smaak was prima.Het recept zet ik onder de tab koken uit eigen tuin , je kunt hem ook openen met deze link

Leuk als je een reactie achterlaat!