Ribes uva-crispa ‘Tatjana’

De tatjana is een goedsmakende, groene kruisbes die ook nog eens doornloos is. Tatjana heeft een grote opbrengst van grote kruisbessen met een dunne schil. Dit maakt het ras ideaal voor in de particuliere tuin. Deze kruisbes is meeldauwresistent. fruitbomen net.nl

Oogsten vanaf juli

Tatjana (doornloos) is een geheel zelfbestuivende plant. Er is dus geen andere plant nodig voor de bestuiving. Ze bloeit op oud hout.

Bij kruisbessen zul je de eerste 2 of 3 jaar vooral moeten zorgen voor de juiste vorm; daarna is het een kwestie van ‘onderhouden’. De eerste 2 jaar (hangt ook een beetje af van de leeftijd van je gekochte jonge struin – meestal 2 of 3 jaar oud) snoei je in de winter. Je wilt per struik een volle dragende struik maken en daarvoor heb je uiteindelijk zo’n 6 tot 8 gesteltakken (de basis van de struik) nodig. Die 6-8 gesteltakken hoef je dus niet allemaal in 1 jaar te verzamelen, maar laat dus elk jaar de gezondste, meest groeikrachtige gesteltakken staan en snoei die in de winter tot op de helft terug.

Kruisbessen hebben de neiging om halfhangende takken te maken (niet handig bij het groeien en bij het plukken). Snoei staande takken op een naar buiten gerichte knop. Maar snoei de halfhangende gesteltakken ook tot de helft terug, maar dan op een naar binnen gerichte knop. Ik heb ook wel eens gezien dat mensen met behulp van ijzerdraad voorzichtig en ruim om een tak gewikkeld, die tak naar buiten/boven dwongen te groeien.

Naast het tot de helft inkorten van de nieuwe gesteltakken verwijder je in de winter ook te laag geplaatste zijtakken, zieke en zwakke takken, kruisende takken en uitlopers. bron Diana’s mooie moestuin