Cydonea oblonga ‘Leskovacz”’

In maart 2019 schaften wij onze kweepeer aan.

De gewone kwee of kweepeer (Cydonia oblonga) komt voor als struik en als boom, wordt tot ca 6 m hoog en wordt tamelijk breed. Er zijn ook lei- en stamvormen te koop.
Fruitsoorten zoals kwee en mispel zijn al eeuwenlang in cultuur. Ze horen van oorsprong thuis in het Middellandse Zeegebied en in Klein-Azië. De Grieken en Romeinen brachten ze naar West Europa. Sindsdien komen ze plaatselijk ook verwilderd voor. De kweepeer is geheel winterhard, maar met extreem late nachtvorst kan het voorkomen dat de bloesem bevriest en dat er dat jaar dus geen fruit zal groeien. Daar tegenover staat dat een doodgewone appelboom het zelfde probleem heeft. Kweepeerbomen hebben over het algemeen weinig last van ziekten en plagen.

kweepeer

De kweepeer heeft in tegenstelling tot de bloesem van andere fruitbomen, geen rozetje maar 1 enkele bloem.

.

Kweepeerboom ‘Leskovacz’

Cydonia oblonga ‘Leskovacz’

Het vruchtvlees blijft wit na het koken, de vruchten zijn appelvormig en de bloemkleur is roze/wit in mei. Pluktijd ligt tussen eind september en half oktober. De vruchten zijn vaak een beetje behaard, geel tot groen van kleur.

Planten van de kweepeer

Plant een kweepeer in de volle zon (of lichte halfschaduw) op een goed doorlatende grond. Een goeie regel is: blijven de plassen na een regenbui nog uren liggen, dan is de grond misschien te nat. Bij de meeste tuinen is dit gelukkig niet het geval. Bron de fruittuin en fruitbomen.net.nl, waar wij onze boom kochten.