Ook wel genoemd: LAVAS, LUBBESTOK, MAGGIPLANT, FRANSE SELDER, BERGSELDER (OUD NEDERLANDS: BERGH-SILER), BASTAARDSELDER, LEVERSTOK, MANSKRACHT, PROCESSIEPLANT, SERMONTAINE, ECHTE LIGUSTICUM (Engels: Lovage)

Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae).

Lavas groeit het beste in de volle grond, maar kan ook wel in een grote pot of kuip. Let met het planten op waar je hem zet, want de plant kan wel 2 meter hoog worden. De stengels zijn hol. In de zomer komen er bloemen in die veel inesecten aantrekken.

In de winter sterft de plant helemaal af boven de grond,maar in de lente zie je hem als een van de eerste weer op komen.

Zaaimethode

In april-jul, kun je zaaien in een zaaibak: dek het zaad af met een dun laagje grond. Het beste ontkiemen de zaden bij een constante temperatuur van 20°C. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen.Wat ook goed gaat is zaaien in bakjes van de chinees, door het deksel erop te doen, blijft de grond vochtig. Zelf doe ik dat met het zaaien van gewone selderij. Na opkomst koeler zetten. Meteen buiten zaaien op een zaaibedje kan ook in die periode. Een deel zal snel kiemen, er is een lang kiemtraject van nakomertjes.

Veel sneller is om een stek te krijgen van iemand☺Je kunt heel simpel een stuk van de wortels af steken.

Gebruiken en bewaren

Het is een populaire smaakmaker voor sauzen, stoofpotten en soepen, maar ook (met mate) rauw in salades. De smaak van selderie, aangevuld met unieke aroma’s typeren dit prachtige kruid, dat zijn smaak ook na koken behoudt.  Gebruik naast het blad ook gerust de stengels, wortels en zaden: alles van deze plant geeft smaak! Zelf gebruik ik lavas in allerlei gerechten.Met name in soepen en sauzen geeft het net een extra touch.In bv de groentensoep heb je niet veel nodig om de smaak al op te peppen.

Ieder jaar vries ik lavas in , zodat ik het de hele winter kan blijven gebruiken.Zeker bv door de erwtensoep is lavas ook heerlijk! Ik snijd stengels af die nog jong zijn en begin er al in het voorjaar mee.

Kruidenolie

Hak de lavasblaadjes fijn en laat ze even in een neutraal smakende olie trekken. Lekker bij gerechten met tomaat of vis.

in het midden van de foto zie je de lavas in de kruidentuin
lavas

Leuk als je een reactie achterlaat!