Lavas

Ook wel genoemd: LAVAS, LUBBESTOK, MAGGIPLANT, FRANSE SELDER, BERGSELDER (OUD NEDERLANDS: BERGH-SILER), BASTAARDSELDER, LEVERSTOK, MANSKRACHT, PROCESSIEPLANT, SERMONTAINE, ECHTE LIGUSTICUM (Engels: Lovage)

Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae).

 
De planten houden van groeien in de volle grond of in grote potten, vruchtbare grond en veel zon en water. In die omstandigheden groeit de meerjarige plant uit tot 2 m hoogte. Bij ons staat de plant in de kruidentuin en is de aarde afgedekt met houtsnippers.De stengels van de plant zijn hol. In de winter sterft de plant bovengronds af, in de lente zal hij echter weer verder groeien.
 

Zaaimethode

Zaaien: april-juli, in zaaibak: afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20°C. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst koeler zetten. Meteen buiten zaaien op een zaaibedje kan ook in die periode. Een deel zal snel kiemen, er is een lang kiemtraject van nakomertjes.

bron Vreeken

Vermeerderen kan ook makkelijk via het afsteken van een stuk van de wortels.

Gebruiken en bewaren

Het is een populaire smaakmaker voor sauzen, stoofpotten en soepen, maar ook (met mate) rauw in salades. De smaak van selderie, aangevuld met unieke aroma’s typeren dit prachtige kruid, dat zijn smaak ook na koken behoudt.  Gebruik naast het blad ook gerust de stengels, wortels en zaden: alles van deze plant geeft smaak! Zelf gebruik ik lavas in allerlei gerechten.Met name in soepen en sauzen geeft het net een extra touch.In bv de groentensoep heb je niet veel nodig om de smaak al op te peppen.

Afgelopen najaar had ik gesnipperde lavas in de diepvries gedaan zodat ik het de hele winter kon blijven gebruiken.Zeker bv door de erwtensoep is lavas ook heerlijk!

Kruidenolie

Hak de lavasblaadjes fijn en laat ze even in een neutraal smakende olie trekken. Ook lekker bij gerechten met tomaat of vis.

in het midden van de foto zie je de lavas in de kruidentuin
lavas
%d bloggers liken dit: