De mais in de tuin is ook oogstrijp in september.

Maïs [ bron: plantaardig.com]behoort tot één van de makkelijkste teelten in de moestuin. Weinig of geen belagers waar je rekening mee moet houden. Enkel koud en nat weer, een eerste maal bij het zaaien, een tweede maal bij de korrelzetting, kan de pret lichtjes bederven. Over bederven gesproken, het bovenstaande is niet de enige reden waarom je suikermaïs in eigen moestuin zou telen. Nog meer dan bij andere groenten geldt bij suikermaïs : vers is best! Zelfgekweekte suikermaïs die je kan koken enkele minuten na het oogsten smaakt het allerbeste. Ter illustratie : kolven die niet koel bewaard worden zullen op 2 uur tijd tot 50% van het suikergehalte verliezen.

Maïs is eenhuizig, met aparte mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen op één plant. Als de lengtegroei ten einde loopt, ontwikkelt zich in de kop van de plant een mannelijke bloeiwijze, de pluim genoemd. Later komen de vertakkingen van de pluim volledig horizontaal te staan. Pas dan start  de stuifmeelproductie.

Zijdelings op de plant, een zestal bladeren onder de pluim, groeien de zogenaamde kolven, waarop de maïskorrels zitten en waaruit de stampers hangen, als een dik pak groene draden. Zij moeten dan het stuifmeel opvangen. Deze pak draden noemt men de kolfkwast, de draden worden ook baardharen genoemd. De kolven zijn de vrouwelijke bloeiwijze.

Er ontwikkelen zich slechts één of twee kolven per plant. Om de kolf zit een dik pak schutbladeren die de jonge maïs goed beschermen.

Als de groene draden donker bruin verkleuren  kan er geoogst worden. Het is het gedeelte van de draden die uit de kolf hangt, onder de schutbladeren zijn ze dan nog groen.Op de foto boven zie je dat ik bij 1 kolf, slechts 1 maiskorrel had.Daar is iets misgegaan met de bestuiving denk ik

Kleur
Twijfel je, dan kan je eventueel al eens “spieken”. Dat wil zeggen dat je aan de top van de kolf de schutbladeren uiteen haalt, terwijl je de kolf aan de plant laat. De kleur van de korrels  is dan geel tot zwak oranjekleurig. Wit is onrijp. Donker oranje is te rijp.De eerste oogst kan je ten vroegste verwachten eind juli. Het grootste deel van de oogst zal echter plaats vinden in de maand augustus en zelfs de eerste helft van september als er pas laat ter plaatse gezaaid werd. Terwijl je met de ene hand de plant vasthoudt, kraak je met de andere hand de kolf helemaal naar beneden. Na de oogst die best ’s morgens vroeg gebeurd moeten de kolven zo koel mogelijk bewaard worden, de optimale bewaartemperatuur is zelfs 0°C. De bewaarduur is enkele dagen, het suikergehalte vermindert snel. Vers oogsten is absoluut aan te raden.Naar verluidt wordt de omzetting van suikers naar zetmeel stopgezet door de kolven gedurende 6-8 minuten te blancheren. Deze kolven kan je dan invriezen.

De rijpe kolven kennen wel belagers, deze trof ik kaalgegeten aan.Maar de dader ligt op het kerkhof, ik heb geen idee wie het gedaan heeft, eksters?

maiskolf kaal gegeten