Munt:

Munt is zeer verschillend naar gelang de soort en alleen de groene bladeren worden in de keuken gebruikt.
De smaak is menthol of karwijachtig en meer of minder sterk.
De Engelse maken er muntsaus mee om bij lamsvlees op te dienen.
Ook lekker bij nieuwe aardappelen, andere groenten, gevogelte, vlees en salades.
Bij fruitsalades en zoete gerechten brengen ze een frisse noot.In onze tuin hebben we de volgende soorten:

  • Sinaasappelmunt
  • chocolademunt
  • Bergamotmunt
  • Pepermunt

In de keuken:

  • Gebruiken we enkel het blad (tijdens de bloeiperiode geplukt), en gebruiken dit bv voor thee en sauzen erwtenbereidingen, fruitsalades, aardappelen, dranken, kruidenmengsels.
  • Blaadjes kunnen gedroogd worden op een donkere goed geventileerde plaats en best op een temperatuur van 35 °C.
  • Van de munt wordt muntazijn en siroop gemaakt.
  • Thee kan zonder enig probleem genomen worden.

Medicinaal gebruik:

  • Tegen verscheidene ziektebeelden zoals: transpirerend (sauna), maagklachten, misselijkheid, migraine-aanvallen, krampwerend, slechte adem,…
  • Tegen tandpijn enkele blaadjes kneuzen en tegen de tand houden (tevens bacteriedodende werking).
  • Als stoombad voor astmatische aanvallen (gebruik een 6 tal druppel in heet water).

Geef nooit munt of aftreksels aan kinderen jonger dan 12 of aan zwangere vrouwen, dit kan problemen geven met borstvoeding en spijsvertering.

uitwendig gebruik:

  • Munt wordt aangewend tegen bladluizen op stokroos en om muizen weg te houden.
  • Gebruik tevens verse blaadjes om nieuwe bijen aan te trekken voor een bijenkorf.
  • Polei (kleinere soort), tegen mieren en vlooien in kasten.
  • Voor het slapen enkele druppels pepermunt op je hoofdkussen sprenkelen, dit zou helpen tegen muggen.

Tot slot:

Munt is een geneeskrachtig kruid met een breed spectrum naar ziekten toe.
Deze plant oogt niet alleen mooi in de tuin, maar is eigenlijk een aanrader voor iedereen.
De plant kent veel toepassingen.