Afgelopen week heeft het  veel geregend, na een paar dagen niet op de tuin geweest te zijn,moet er weer veel gedaan worden.Na een rondje tuin blijkt dat de tomaten besmet zijn met de phytoftera schimmel. Op wikipedia staat de volgende omschrijving:

Aardappelziekte of phytophthora (fytoftora) is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door de oömyceet Phytophthora infestans, die een protist is en tot de waterschimmels behoort. (Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudo-schimmels genoemd)

Deze ziekte veroorzaakt knolrot en een bruinverkleuring en afsterving van de bladeren en stengels. Op tomaat kan deze ziekte voor vroegtijdige afsterving zorgen. Aardappelen en tomaten staan bekend om hun gevoeligheid voor deze ziekte. Zij behoren tot het geslacht van de nachtschadeachtigen. Ook andere planten uit dit geslacht kunnen gevoelig zijn.

Omdat deze oömyceet zich in koude natte zomers snel kan verspreiden, veroorzaakt deze ziekte vooral veel schade in de landen met een vochtig zeeklimaat.

Bijna alle tomatenplanten zijn aangetast. Ik heb ze allemaal uit de grond gehaald en de tomaten die er nog goed uitzagen geplukt , alle tafeltjes liggen nu vol met tomaten die nog moeten af rijpen.Helaas moesten er veel weggegooid worden.Op dit moment moeten wij  niet alleen de tomaten en planten vernietigen, we moeten nu ook goed gaan uitkijken voor de andere tomaten,  Bij het vermoeden van aantasting direct weggooien en op dit stuk grond ook zeker de eerste 4 jaar geen tomaten of aardappelen meer telen. De pseudoschimmel verspreid zich via de lucht en kan dus ook aardappelen aantasten Ben had de aardappelen gelukkig al uit de grond en vooralsnog lijken die niet besmet te zijn,maar we moeten dat de komende weken wel in de gaten houden. Je ziet het snel en ruikt het zeker bij aangetaste tomaten en aardappelen Er staan nu nog een paar planten op een beschutte plek achter een van de schuurtjes.Ik zie nog geen bruine bladeren of plekken op de stengels, dus die kijk ik nog even aan. .Hieronder een foto van tomaten die zijn aangetast en de tomaten die nu overal liggen te rijpen

bty

Gelukkig zijn er nog veel gered van de besmetting, dus ik heb afgelopen regenachtige zaterdagochtend weer een heerlijke pastasaus gemaakt. Het afval van de aangedane planten heeft Ben naar de stort gebracht, je kunt dat niet op de composthoop gooien omdat de kans op verspreiding via het compost volgend seizoen groot is .De pseudoschimmel gaat niet dood.

Tot zover de tomaten, wat ik ook ontdekte was dat de ananaskers al heel veel rijpe lampionnetjes had.De plant stond verscholen tussen het grote blad van de pompoenen die er naast staan.Eerst nog eens gegoogeld en ja het is echt eetbaar. In het lampionnetje zit in grote gele bes, die eetbaar is. een andere naam is ook wel goudbes. De ananaskers is een vergeten groente, ik had zaden gekocht bij Vreeken:

Een bijzonder eetbaar familielid van de bekende oranje lampionplant. De plant wordt 50-75cm, na de bloei ontstaan de lampionnetjes met de aromatische zoete, oranjegele besjes. De smaak heeft een mix van ananas, aardbei en tomaat met een klein bittertje. Oogstbaar als de omhulsels vergelen, daarna vrij lang houdbaar.

Ik had een bakje vol met lampionnetjes, en de smaak was friszoet. Heerlijk!Het struikje hangt nog vol, dus zijn er straks nog meer te rapen Zelfs wanneer de besjes al een week op de grond liggen kun je ze nog eten (het papierachtige hoesje beschermt de besjes ). De bessen van ananaskers zijn dan ook best goed bewaarbaar; je kunt ze zeker een week bewaren in een doosje, niet in de koelkast..Op de foto zie je de gele bes liggen naast de lampionnetjes .Eronder een foto van de struik.

bty
bty

Ik had meerdere pompoenen gezaaid en uitgepoot, allemaal eetbare soorten. ook daar zijn er nu al een paar rijp om geplukt te worden.aanstaande week gaan we bij onze dochter en haar vriend eten en kunnen we er mee nemen, zij heeft er al recepten voor. Er zullen er ook naar onze kleindochter gaan, die lust het ook . Onze zoon en schoondochter maken er ook babyhapjes mee en nummer twee is al weer op komst, dus daar zal het ook wel van pas komen.

Zelf moet ik eens op zoek gaan naar recepten, vorig jaar had ik een pompoenbrood gebakken,maar die vond ik niet lekker.Dus dit jaar zal ik iets anders gaan uitproberen.

bty

De hele tuin is weer onkruidvrij, wat vooral de verdienste van Ben is Ik heb wel mee geholpen maar ben ook met oogsten bezig geweest en heb nog bietjes uitgepoot en winterandijvie gezaaid. De aardbeien hadden lange scheuten gekregen en daar heb ik ook nog wat stekken van genomen en aan de voorkant van de kas gezet, waar nu plaats vrij is gekomen omdat de tomaten weg zijn.Deze grote tuin is veel werk,maar ook heerlijk om in bezig te zijn, zeker op een mooie dag zoals wij gisteren hadden.Tot slot nog een paar foto’s van resp

  • een vaasje met geplukte zinnia’s
bty
  • de siernetel staat er nog steeds prachtig bij, eronder nog een paar pompoenen
bdr
  • de cosmea planten zijn mega hoog geworden, we hebben ze op een paar plaatsen weg gehaald omdat ze gewoon te groot waren en andere planten in de verdrukking stonden. De bloem is prachtig . op de achtergrond de witte zonnebloemen en stokroos
bty
bty

One Reply to “Na regen komt….”

Leuk als je een reactie achterlaat!