De laatste dag van 2017: Bijna is het nieuwjaar, bijna 2018. Het nieuwe tuinseizoen komt eraan….

De kortste dag hebben we al gehad en ik zweer het, je merkt het al dat de dagen gaan lengen☺. Ontegenzeggelijk komt de lente eraan, alhoewel het officieel net winter is. Vandaag zag ik de eerste gele narcis al staan in een perk in onze gemeente. De temperatuur is natuurlijk ook best hoog nu. Volgens de nieuws sites is het de warmste oudejaarsdag ooit gemeten sinds ze begonnen zijn de temperaturen te meten In de Bilt was het vanmiddag 13.7 graden Celsius.

We zijn even op de tuin wezen kijken, het was er erg nat. Veel bomen staan al dik in de knop. Ik zag her en der allerlei bloembollen al boven de grond staan.

Door de koude wind voelde het toch niet zo warm aan! Dus snel naar huis en een poosje aan de slag met de website gegaan.Bij de bloemen en groenten een en ander aan beschrijvingen of foto’s toegevoegd.Alle zaden geordend en in twee ladenkastjes opgeborgen. Alles op soort volgens de vruchtwisseling.Over een maand krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis en moet alles klaar staan om tussen de bedrijven van het verhuizen door, te kunnen zaaien.

Kwa planning ben ik er redelijk uit wat het moet gaan worden in het nieuwe tuinseizoen. Ik heb toch de vruchtwisseling aan gehouden maar dan combinaties gemaakt van die planten elkaar helpen te versterken:

  • Vak 1: Bonen: sperziebonen, snijbonen, peultjes en doperwten, combineren met aubergine, bonenkruid, suikermais, selderij en tomaat
  • vak 2: aardappel: Frieslander en Bildstar, combineren met bonen, calendula, kool en mais
  • vak 3: Bieten:  Combineert goed met dille, knoflook, komkommer, kool, koriander, uien en afrikaantjes .Worteltjes met ui
  • vak 4: Kool: bloemkool met goudsbloem dille, bonen, oregano en knolselderij
  • vak 5: Blad: orach, prei,andijvie met koolsoorten, knolvenkel, stokbonen, tomaat en venkel, boomspinazie
  • vak 6: vrucht : courgette met mais, oostind kers, sla, stokbonen, ui en pompoen met mais, sla en bonen
  • verhoogde bak 1: Knoflook, diverse slasoorten, wortel,ui, peterselie en bieslook
  • verhoogde bak 2: Venkel met andijvie, prei en tomaat
  • vak achter kas: Tomaat met knoflook, bieslook,basilicum,wortel,selderij,ui,peterselie,prei, afrikaantjes en oi kers, paprika
  • vak voor kas: oerprei, spinaziezuring, aardbei en tomaat

Omdat ik nu 10 tomaten soorten heb, kan ik die ook overal kwijt, de plant combineert goed met meerder andere gewassen. Dat komt dus goed uit, want ik wil niet maar 1 plant van iedere soort hebben!

In 2017 heb ik honderden foto’s gemaakt in de tuin, van de ontwikkeling van ons nieuwe stuk tuin,maar ook van mooie bloemen, bomen, planten. Heel veel van onze kleindochter, die ik niet op de site plaats. Ik had nooit gedacht dat een kleinkind je zoveel plezier en liefde geeft! Wat een rijkdom is zij en in het nieuwe tuinseizoen zal ook haar zusje van nu 3 maanden mee kunnen, ik verheug mij er nu al op….. Gisteren heb ik foto’s zitten uitzoeken en een paar wil ik hier als ‘best of 2017′ plaatsen.Dit zijn ook de foto’s die op Instagram de meeste likes hebben gekregen.

De allerleukste foto van de website is wel de foto van onze kleindochter die voor ons uit loopt met  een vuile broek van de tuin , met haar kaplaarsjes aan door de plassen.Deze foto zet ik als uitgelichte afbeelding bovenaan deze pagina.

plassen!

Ik wens iedereen die mijn blogs leest een gezond en gelukkig nieuwjaar met heel veel tuingenot! Tot in 2018!

verbena

bty
raindrops
rode bes van de kamperfoelie

3 Replies to “Nieuw jaar , bijna 2018, het nieuwe tuinseizoen komt eraan”

Leuk als je een reactie achterlaat!