Nu dan toch echt herfst!

Na nog twee weken mooi en warm weer in oktober,lijkt het nu dan toch echt afgelopen met die mooie zomer/herfst.Wat een mooi lang tuinseizoen was het dit jaar!

Deze week hebben we niet meer getuinierd.Het virus wat eerst onze kleinkinderen ziek maakte, veldde ons ook deze week.Eergisteren waren we er nog even,maar de fut ontbrak om iets te doen: Volgende week maar weer.

Wel jammer, want ik had net de knoflook en winteruien binnen van van der Wal en de biologische bloembollen die ik had besteld. Drie soorten knoflook heb ik binnen gekregen.

Knoflook:
 • Fokhagyma  is een Hongaarse verzamelnaam voor witte knoflookbollen. Dit Hongaarse ras geeft vaste vrij kleine witte bollen met prachtige paarsrode teentjes. De ietwat zoete smaak heeft een pittige nasmaak. Lang bewaarbaar en laat oogstbaar.Planttijd is in oktober.
 • Morado [ Creole type. Dit herfst-ras kan geplant worden vanaf half september. Morado is een van origine Spaanse knoflook soort met paars-rode tenen. Uit onderzoek blijkt dat de Morado het meeste van de stof allicine bevat, de “natuurlijke” penicilline. Morado krijgt een stevige bloemstengel, waar in de zomer ook bloemen in komen. Mooi om te zien en lekker om te eten. Voor lange bewaring is het verstandig om deze bloemen te verwijderen. Zo voorkom je dat alle groeikracht in de bloem verdwijnt.
 • Olifantenknoflook. Eigenlijk staat olifantenknoflook dichter bij de prei dan bij de knoflook. In het verleden werd het ook wel oerprei of reuzeknoflook genoemd. De reusachtige bollen, met verscheidene tenen die elk afzonderlijk de grootte van normale knoflookbollen kunnen zijn, zijn beroemd voor hun rijke maar mildere smaak. De grootste bollen kunnen een gewicht een half pond of meer soms bereiken. Zij hebben lange rechte bloemstelen, die 1 ½ meter hoogte, met een mooie purpere bloem op hun bovenkant kunnen bereiken. Deze soort komt van oorsprong uit Midden-Europa. Na de bloei kunnen de bollen worden geoogst.
Winteruien:
 • Snowball[Hoog ovale witte plantui voor teelt onder glas en vollegrond. Planttijd vanaf half oktober tot februari. Oogstbaar vanaf maart indien in oktober geplant. Sterke groeier, waarvan het loof in de winter en voorjaar ook als bosui kan worden geoogst.]
 • Shakespeare, wat een van de sterkste winterplantuien  is. De voordelen ten opzichte van andere winteruien zijn, dat hij beter bewaard kan worden, harder is en huidvaster. Shakespeare produceert ronde en over het algemeen grove uien met een smalle halsdikte.

Na mijn blog over de bijensterfte en het feit dat bijen  dood gaan van de pesticiden in de bloembollen, heb ik nu biologische bollen besteld.

Dat het nu eindelijk wat regent is voor het planten wel goed, want de grond was nog steeds kurkdroog, ongelooflijk.

Op de tuin is nu niet veel meer te doen, we moeten alleen gaan snoeien en nog een en ander opruimen.Doordat wij eerder al het snoeiaval als mulchlaag gebruikt hadden, zijn op verschillende plaatsen in de tuin planten  weer gaan bloeien.Zo staat de tuin vol met zaailingen van Oost-Indische kers, Dille,Goudsbloem en Nachtschone.Ik denk dat ik ze zal laten staan tot de vorst ze velt .

In de bloementuin staat nu vooral de uitgezaaide cosmea te bloeien.Gek is wel dat deze zaailingen er anders uit zien dan de moederplant.Jammer, want ik heb ook zaden opgevangen van die moederplanten omdat ik weg was van de bloem, die roze met wit geaderd was:

Cosmos bipinnatus

de zaailingen zijn egaal roze op een enkeling na.

de Cosmea heeft zich uitgezaaid en staat nu in bloei

Het gipskruid wat ik in het voorjaar had gezaaid, lijkt nu opeens op te komen na de regen die er een paar weken terug geweest is.

Dit bloemetje staat opeens te bloeien langs de rand van onze kruidentuin.Er heeft een hangpot aan de pergola erboven gehangen met oa dit plantje erin, heet zich dus ook uitgezaaid.De naam van het bloemetje weet ik niet.

De vruchten in de kaki beginnen nu oranje te kleuren.Ik heb nu een net om de boom gehangen zodat de vogels er niet bij kunnen en mij te snel af zijn, net als vorig jaar.kaki

In de kas had ik een paar weken geleden nog wat kropsla gezet .Die is wel aangeslagen,ik ben benieuwd of het echt nog kroppen worden of dat het nu te koud zal worden.

Zaden:

Ik heb alle verzamelde zaden mee naar huis genomen om te gaan sorteren.Mocht een van jullie interesse hebben in wat zaden, kijk dan op de homepage onder het kopje zaden bestellen.

Nu we niet echt meer buiten kunnen zitten, heb ik ook het keukenschuurtje wat opgeruimd.Zolang we bezig zijn op de tuin,kunnen we daar droog even koffie drinken.

De komende tijd ga ik mij beraden over seizoen 2019.Wij hebben nu een aantal verhoogde bakken gemaakt en in de moestuin wat vaste paadjes gelegd.Ook dit jaar zullen we niet meer freezen om het bodemleven niet te verstoren.De combinatieteelt zoals ik die bedacht had, is niet geworden wat ik ervan had verwacht.Dus dat zullen we volgend jaar ook anders doen.Ik wil de website verder aanvullen met beschrijvingen van de planten en bomen in onze tuin.Ik vind het in ieder geval voor mijzelf een handig naslagmedium.

Dat het ontegenzeggelijk herfst is, blijkt wel hieruit:

 

De eerste paddenstoelen verschijnen nu toch ook tussen het gras

2 Replies to “Nu dan toch echt herfst!”

 1. Jij hebt ook kaki in de tuin, net als Fruitberg. Is ie bij jou wat winterhard?
  Dat jij ook biobloembollen besteld hebt, doet me zó plezier! Onze bijen zullen smullen in het voorjaar.
  En zo’n gezellig keukenschuurtje! Daar zie ik mezelf ook wel zitten…

  1. We hebben de kaki nu twee jaar staan, vorige winter hadden we strenge vorst en dat heeft hij goed overleeft.Volgens de aankoop gegevens is hij winterhard tot – 10 graden. Ras is Kaki Ciocalotino.

Leuk als je een reactie achterlaat!