Volkstuin van Bemar

Oerprei

Oerprei is officieel geen prei, maar ze is natuurlijk wel sterk verwant aan prei, en trouwens ook aan ui, sjalot, bieslook, knoflook, etc.. De Latijnse naam is Allium ampeloprasum var. holmense, in Nederland en België wordt ze naast oerprei ook wel parellook genoemd, in het Engels perennial leek.

Oerprei smaakt ook naar prei, maar dan wat verfijnder, ik vind het zelf qua smaak een soort kruising tussen prei, lenteui en zilverui met een vleugje knoflook. Je kunt de hele plant eten, het groene loof, het witte gedeelte eronder, en het bolletje onderaan. In verschillende periodes van het jaar oogst je verschillende onderdelen van de planten.

TEELTWIJZEN

Oerprei is dus een bolgewasje, zoals een ui of zilverui. Met de eigenschap dat de kleine bollen in hetzelfde jaar al nakomelingen maken in de vorm van kleine bolletjes die vast zitten aan de moederbol En zo leeft ze voort, uiteindelijk kan 1 bolletje vele kinderen, kleinkinderen, etc. maken en in een paar jaar een vak vol met oerprei maken.

Als je de grotere bolletjes/uitjes wilt zul je elk jaar de bolletjes moeten rooien, mee naar huis nemen wat je wilt eten en een deel ervan weer uitplanten voor nieuwe oogst. Zo hebben de nieuwe bollen weer voldoende ruimte om genoeg bolletjes van een redelijk formaat te maken. Het beste moment voor het rooien en herplanten van bolletjes is in de nazomer of herfst. In de zomer (rond juli) sterven de planten bovengronds af, een beetje net als een sjalot of ui, het blad verdort en verdroogt en valt om. Je rooit dan de bolletjes (uitjes), je herplant een aantal mooie, gezonde, grote bolletjes, op een afstand van zo’n 10 tot 15 centimeter (breedwerpig of in een rij). De rest neem je mee naar huis voor in de keuken. Binnen een week of 2 tot 3 lopen de uitgeplante bolletjes al weer uit.

Wil je vooral het groen oogsten (als bieslook/prei/stengelui); dan plant je juist meer en kleinere bolletjes en geef ze wat extra stikstofrijke voeding. Je kunt zelfs besluiten helemaal niets opnieuw te planten maar alles gewoon te laten staan, je krijgt dan vanzelf een steeds groter wordende kluwen van kleine bolletjes die bieslook/lenteuiachtige stengels maken.

Door de manier van groeien is oerprei ook erg leuk in pot; de bolletjes nemen weinig plaats in in een grotere pot of kuip, en ook nu kun je er jaarrond van oogsten. In de zomer, wanneer het blad is afgestorven, kiep je de pot leeg, verzamel je de oogst om te eten en plant een deel van de bolletjes weer terug uit in de pot met verse potgrond (of gebruikte grond maar dan geef je uiteraard wel wat voeding).

Bron: Diana’s mooie moestuin

De snijprei (oerprei) kun je zowel in volle grond als in een pot zaaien.Als de jonge scheutjes een hoogte van 20 cm hebben bereikt dan is de prei terug oogstklaar (alles afsnijden tot aan de grond). Op deze manier heb je tijdens de winter steeds een bosje verse zachte prei binnen handbereik. Zeg nu zelf als je in de keuken staat en het is buiten guur weer dan kan het handig zijn om je ingrediënten en kruiden dicht bij de keuken te hebben. Om deze reden stel ik voor om vanaf nu in elke kruidentuin een ferme bos snij-prei te planten. Heb je geen kruidentuin in volle grond dan kun je die prei planten in een bloembak of kruidentoren, succes gegarandeerd. Zoals steeds, onbekend is onbemind. We kennen de kweek van bieslook, wel nu, oerprei kun je op dezelfde manier kweken. Bieslook oogst je in de lente en de zomer, oerprei oogst je in de herfst, winter en vroege lente

Leuk als je een reactie achterlaat!

%d bloggers liken dit: