olijfkomkommer
olijfkomkommer

De olijfkomkommer is een klimplant die oorspronkelijk al door de Inca’s geteeld werd[ bron Mergenmetz]. In streken zoals de Andes, de Caribbean, Azië en Midden- en Zuid Amerika komen ze ook voor en kunnen ze een hoogte van 5 meter bereiken.Soms wordt hij als onkruid betiteld. Het is geen winterharde plant in Nederland.Hij kan wel goed tegen ons vochtige en koelere klimaat.Daarom kan hij bij ons goed als eenjarige gekweekt worden.

Zaaien

De olijfkomkommer zaai je binnen vanaf eind maart – eind mei. Als de plantjes groot genoeg zijn en de temperatuur laat het toe, dan plant je ze vanaf mei buiten.Wil je ze in de kas zetten dan kun je ze vanaf april uitplanten.

De olijfkomkommer behoort tot de grote familie der cucurbitaceae, waartoe ook komkommers, courgettes, pompoenen enzovoorts behoren. Het is een eenhuizige plant, d.w.z. op dezelfde plant komen mannelijke en vrouwelijke bloemen voor. In een bladoksel staat één vrouwelijke bloem – met vruchtbeginsel – en daarboven een trosje van mannelijke bloempjes. Uit het vrouwelijke bloempje groeit een olijfkomkommer. Het blad van de plant vind ik zelf decoratief, dus als klimmer langs een hek heeft hij voor mij echt een meerwaarde.De bloemen worden druk bezocht door bijen en hommels. Dus dat heeft ook een meerwaarde in iedere tuin.

Vrucht

In principe is alles van de plant bruikbaar. Scheuten, blad (koken), de zaden zijn eetbaar, maar het gaat om de vrucht.De vrucht groeit vanuit kleine witte bloemetjes. Jonge vruchten,  ter grootte van de vingertop van een volwassene zijn het lekkerst om rauw te eten.Ze smaken naar komkommer en qua vorm lijken ze wat op een groene olijf, vandaar de Nederlandse naam.
De vruchten hebben zachte stekels ,zeker als ze groter worden. Je kunt ze als snack of in salades of in roerbakgerechten eten. Ze kunnen ook ingemaakt worden in het zuur.Als ze groter worden, zijn ze niet lekker meer om zo te eten. Laat ze dan hangen en wat groter groeien; de nogal holle vrucht haalt u dan leeg (zaden bewaren!) om te vullen en daarna te koken, stoven of in de oven te bakken. Net als met gevulde paprika’s. In Engeland noemen ze hem dan ook Stuffing Cucumber.
Je kunt ze bijvoorbeeld met gehakt, vis of kaas vullen.Ik heb ze ook wel gewokt en ze smaken dan wat naar snijbonen.


Sap van maken

Het heet traditioneel te zijn, maar blenders hadden de Inca’s niet. In Peru maakt men van de olijfkomkommers sap in de blender en drinkt men twee maal daags een half kopje ervan.

Bron: Mergenmetz

Bewaren

De plant geeft lang vruchten.Soms moet je goed kijken, want de vruchten vallen niet zo op tussen de wirwar van bladeren.De vruchtjes kunnen een paar dagen tot een week in de koelkast worden bewaard. Doe ze in een plastic zak of goed af te sluiten doos. Daarmee voorkom je dat ze uitdrogen en blijven ze knapperig.

Zaden bewaren

Van de grote vruchten kun je de zaden bewaren en drogen. De zaden zien er anders uit dan de doorsnee zaden. Zwart en hoekig.Er zitten tussen de 6 en 8 zaden in 1 vrucht.