“Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen.”

http://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/M/madeliefje.php

madeliefjes plukken
madeliefjes plukken

Zoals onze kleindochter gek is op madeliefjes plukken, vind ik ze ook heel leuk. Wat een vrolijk gezicht als de zon schijnt en de madeliefjes hun bloemhoofdjes richten naar de zon.

Ik heb een jeugdherinnering dat ik naar een oudtante ging als kind. Zij woonde tussen weilanden en langs de sloot naast haar huis groeiden lange madeliefjes, boterbloemen en pinksterbloemen. Van de madeliefjes maakte zij een ketting door met haar nagel in ieder steeltje een opening te maken en daar een nieuw madeliefje in te steken. Ik heb dat ook geprobeerd voor mijn kleindochter, maar onze madeliefjes zijn te kort , het lukte mij niet.Als ze iets langer zijn zal ik het nog eens proberen. Afbeeldingsresultaat voor ketting van madeliefjes makenNaar aanleiding van mijn vorige blog vond ik op internet een website met wilde bloemen.[ zie link]  Ik ga me  toch ook eens meer in verdiepen in wilde bloemen.Misschien moeten wij meer de schoonheid van de onkruiden zien en sommige planten laten staan, zoals de madeliefjes en boterbloemen in ons gras.

Het madeliefje:

Algemeen
Een uitgebreide beschrijving is feitelijk niet nodig, want iedereen kent het madeliefje. Maar toch wat gegevens…..

madeliefje
madeliefje

Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of ‘alle jaren mooi’. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent “overjarig” (vaste plant). De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria.[1][ Wikipedia]
Ze groeit op vochtige, voedselrijke, betreden, beweide, of vaak gemaaide grasgrond.
Ondanks veelvuldig maaien vormt madeliefje hele tapijten in gazons en graslanden. In de oksel van de stengels vormen zich nieuwe stengels die op hun beurt weer een rozet vormen.
Waar frequent gemaaid en gelopen wordt, wordt de bloemsteel slechts enkele centimeters lang. Wordt er minder gemaaid en gelopen dan kan de stengel 15 cm lang worden.

Bloem
Madeliefje is overblijvend en bloeit bijna het hele jaar door, behalve als het vriest.
De straalbloemen van de bloemhoofdjes zijn wit. Soms (men zegt, als het mooi weer wordt) zijn de toppen van de straalbloemen aan de onderkant roze/rood gekleurd.
Zodra het donker wordt of als het regent sluiten de bloemenhoofdjes zich en gaan ze hangen. Zodra de zon zich weer laat zien, gaan de bloemenhoofdjes weer open. Ze draaien zelfs met de zon mee.

Toepassingen
In de volksgeneeskunde wordt madeliefje gebruikt tegen huidziekten en leveraandoeningen. In de homeopathie wordt ze toegepast bij verstuikingen, kneuzingen en eczeem.

Het sap van de bloem kan helpen bij kleine (schaaf)wonden, kneuzingen en verstuikingen. Het enige wat je hoeft te doen om deze wonderlijke eigenschappen van het madeliefje uit te testen is een paar blaadjes kneuzen en deze vervolgens op de pijnlijk plek leggen. Eventueel kun je de blaadjes vastplakken met een pleister of bedekken met een gaasje. Tijd om de magische madeliefjes hun werk te laten doen!

Madeliefjes in je eten

Madeliefjes zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig. In het voorjaar kun je de jonge blaadjes van de bloem bijvoorbeeld plukken om te verwerken in een salade. Deze blaadjes bevatten veel vitamine c en zijn dus heel goed voor je. De bloempjes zelf kunnen ook gegeten worden. Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend smaken een beetje nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd hoor moet ik wel toe geven

2 Replies to ““Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen.””

  1. Wat een geweldig stukje tekst! Ik hou van verhalen die planten meedragen, fictie, folklore of herinneringen die ze bij mensen naar boven brengen. Geweldig, was een zalig stukje om te lezen

Leuk als je een reactie achterlaat!